Aittaluodonkadun liikennesulusta: Porin kunnossapidolla löytyy aika siivoamiseen ja dokumentointiin, jos halua on

Esitetty 20 000 euron konsulttitutkimus on turha, entisen kaltainen ja tarpeeton.

11.12.2022 16:13

Porissa Aittaluodonkadun jatkeena oleva tunnelisilta suljettiin kesken ruoppaustoimien ajoneuvoliikenteeltä ensin betoniporsailla, myöhemmin lomittaisilla jousipuomeilla. Se kuitenkin saatiin päätökseen, kun raskaat, lähes noin 25-tonniset autokuormat ajoivat osaksi kevyen liikenteen väyliä. Ikiaikainen veneilijöiden suosima traileri ja laiturikäyttö lopetettiin jostain syystä.

Tunnelisillalla ja Aittaluodonkadulla ei ollut painorajoitusta, mutta arkistosta etsittiin vuonna 2011 tehty konsulttiraportti. Tämän mukaan tämä tunneliosuus olisi elinkaarensa päässä vuonna 2021. Minkä vuoksi sitä ei kattavasti kaupunginvaltuutetulle kerrottu?

Tämä kolmen rinnakkaisen (130 cm korkeat, 1x130 cm ja 2x200 cm leveät) tunnelin tunnelisto palvelee edelleen Päkinojasta Kokemäenjokeen johtavaa hulevesiviemäristöä. Holvikaarinen yläosa on noin kolme metriä tienpinnan alla. Vahva pintaosuus tasoittaa betonivalettuihin tunneleihin kohdistuvaa pistekuormitusta.

Satavuotisen olemassaolonsa aikana se on kestänyt raskaat rautatiekuljetukset (muun muassa paperitehtaan valtavat sylinterit) ja paperitehtaan tuotantokin on hoidettu juna-autokuljetuksin.

Kahden leveämmän tunnelin pohjalla näkyvät irtokivet, ovat ehkä rakennusvaiheessa jääneet tai vuosien saatossa alaosista irronneet. Holvikaaristo on pääosiltaan ehjää, joskin kirkon puoleisessa päässä betonikaiteen luona on vaurio, sekin korjattavissa. Sen kaltaista tietoa ei kenelläkään ole, milloin nämä muutokset ovat tulleet tunnelistoon. Ovatko 1930-luvulla sylinterikuljetusten aikana vai myöhemmin?

Tällä hetkellä tunneliston pohja pitää puhdistaa ja avata tie painorajoitettuun liikenteeseen. Menettely luo mahdollisuuden kunnossapidolle kunnon seurantaan nollatilanteesta.

Esitetty 20 000 euron konsulttitutkimus on turha, entisen kaltainen ja tarpeeton. Mitään lisäarvoa ei sillä saavutettaisi. Kunnossapidollamme löytyy aika siivoamiseen ja dokumentointiin, jos halua on. Tunneliston tuoreet sisäkuvat olen minäkin voinut ottaa.

Markku Tanttinen

kaupunginvaltuutettu (sit./vas.)

tekninen lautakunta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut