Päihdepalveluiden kohdentaminen moniongelmaisille päihteidenkäyttäjille on ihmisoikeus- ja turvallisuuskysymys

Päihdepalveluita tarvitsevien tarve palveluille on suuri, mutta mahdollisuus suorittaa perinteistä palvelujärjestelmää pieni, kirjoittaja toteaa.

6.12.2022 21:00

Kunnalliset (ja tulevaisuudessa hyvinvointialueen järjestämät) päihdepalvelut, jotka usein perustuvat tietyssä paikassa tiettyyn aikaan tapahtuviin ammattilaisen vastaanottoihin, palvelevat huonosti moniongelmaisia päihteidenkäyttäjiä.

Asunnottomalle ja puhelimensa jälleen kerran hävittäneelle huumeidenkäyttäjälle voi olla mahdotonta päästä hoidon tarpeen arviokäynnille vaikkapa 12. joulukuuta klo 9.

Kalenteri meni puhelimen mukana, jos sitä olikaan, ja nukkumaan rappuun hän pääsi klo 3 aamuyöstä. Ilman hoidon tarpeen arvion toteutumista katkolle ei kuitenkaan pääse, eikä kuntoutumisen tie voi kunnolla alkaa.

Päihdepalveluita kehitettäessä hyvinvointialueiden päättäjien ja viranhaltijoiden tulee pitää mielessä tämä ihmisryhmä, jonka palveluiden tarve on suuri, mutta mahdollisuus suorittaa perinteistä palvelujärjestelmää pieni.

Hyvinvointialueiden päihdepalveluissa tulee panostaa jalkautuvaan työhön ja vahvistaa asiakasta lähelle tulevien palveluiden roolia osana hoitopolkua. Päihdehuoltolain uudistuksen myötä lakisääteisiksi tulevat päiväkeskukset on myös tärkeä valjastaa osaltaan tähän rooliin: anonyymin asioinnin lisäksi asiakkaan niin halutessa myös virallinen hoitosuhde päihdepalveluihin ja katkolle hakeutuminen tulee voida hoitaa tätä kautta.

On inhimillisesti välttämätöntä ja rakenteellisesti kestävää, että mahdollisimman moni päihteidenkäyttäjä saa mahdollisimman hyvää hoitoa. Marginaalisen ihmisryhmän palveluihin kannattaa panostaa, vaikka se ensisilmäyksellä vaikuttaisi vain lisätaakalta valtion menoihin.

Raitistuvien monipäihdekäyttäjien kohdalla hoitoon panostettu raha tulee takaisin parhaimmillaan moninkertaisesti, kun päivystyskäynnit ja rikollinen toiminta hyvässä tapauksessa loppuvat kokonaan. Tämä lisää myös muiden kansalaisten yleistä turvallisuudentunnetta.

Palvelut pitää viedä sinne, missä ihmisten elämä on. Hoidon saannin esteenä eivät voi olla liian tarkat aika- ja paikkavaatimukset.

Oikein kohdistettu päihdetyö maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Jenni-Emilia Ronkainen

Päiväkeskus 2025 -hankkeen suunnittelija, Sininauhaliitto

erikoissosiaalityöntekijä, VTM

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut