Opettajakoulutusta on lisättävä

1.12.2022 20:20

Monet lapset ja nuoret voivat huonosti. Suuria paineita heidän kasvunsa tukemisessa kohdistuu muun muassa varhaiskasvatuksessa ja kouluissa toimiville opettajille, lastenhoitajille sekä sosiaalialantoimijoille.

Tarvitaan lisää opettajia. Päiväkotiryhmissä on taattava pysyvä henkilöstö, mikä takaa pienten lasten turvallisuuden tunteen. Lisäresurssia tarvitaan sijaisjärjestelyihin.

Opettajakoulutusta kehittämällä ja sen vetovoimaa lisäämällä voidaan taata parempi oppimisympäristö luokkiin.

Opettajien koulutukseen erityispedagogiikan lisääminen tuo opettajille lisävarmuutta ja taitoja käsitellä vaikeaakin oppilasainesta. Suuret ryhmäkoot ja heterogeenisuus vaikeuttavat oppimista.

Erityisluokkien säilyttäminen on tärkeää. Kasvatustieteen uusimpien tutkimustulosten saattaminen käyttöön opetustyöhön vaikuttaa varmasti myönteisten oppimistulosten saavuttamiseen.

Digitaidot ja niiden opettaminen on tärkeää, mutta kädentaitojen oppiminen on monien aivotutkijoiden havainnoissa lapsille ja nuorille myös tärkeää. Siksi älyllisten, pitkien oppituntien lomassa pitää siirtyä välillä kädentaitojen harjoittamiseen. Käsityöt – sekä tekstiili että tekninen – ja monenlainen askartelu antavat lasten aivojen kehitykselle tarpeellista monipuolisuutta.

Liikunnan merkitys hyvälle kehitykselle on tärkeää.

Tarvitsemme maakuntaamme riittävästi päteviä opettajia. Opettajien jatkuvaan jatkokoulutukseen on saatava rahoitusta. Maailma muuttuu nopeasti ja opettajien taidot on tässä muutoksessa pidettävä ajan tasalla.

Opettajille on annettava riittävät työkalut, mahdollisuudet sekä lisää rahoitusta monipuolisten koti-koulu-suhteiden hoitamiseen. Opettajien ja oppilaiden avuksi on taattava tukihenkilöverkostoa.

Lasten tulevaisuus on maailmassa, josta emme tiedä mitään. Siksi meidän on luotava lapsille turvallinen, yhteistyökykyinen sekä monipuoliset tiedot ja taidot sisältävä kasvuympäristö.

Ritva Ruohonen

toiminut opettajan työssä yli 35 vuotta

Ulvila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut