Kulttuuritapahtumat tyhjissä liiketiloissa elävöittävät kaupunkia

Koko kauppakeskuksen täyttävä kokonaisuus on houkutellut nuoriakin palaamaan taiteen pariin yhä uudestaan.

Kirjoittajan mukaan positiivinen kaupunkikeskusta ja porilaisuuden uusi syke syntyy aktiivisella ja kokeilunhaluisella kulttuurityöllä.

1.12.2022 19:55

Ars Pori 22 -taidefestivaalin kuluessa oli ilo nähdä, että yli 20 000 vierailijaa löysi tiensä kauppakeskus IsoKarhun tiloihin. Vanhaan tuttuun tapaan ihmiset saivat kohdata toisiaan kauppakeskuksen käytävillä ja penkeillä ja ennen kaikkea nauttia ympärillä olevasta kulttuuritarjonnasta.

Aivan kuten viime kerralla, on myös tänä vuonna keskustan alueella aikaansa viettävä nuoriso löytänyt taidefestivaalin tutut, helposti lähestyttävät matalan kynnyksen näyttelytilat.

On ollut erityisen ilahduttavaa nähdä, kuinka nuoret keskustelevat avoimesti taidekokemuksestaan ja kommentoivat teoksia. Koko kauppakeskuksen täyttävä kokonaisuus on houkutellut nuoriakin palaamaan taiteen pariin yhä uudestaan.

Festivaalin yhteydessä muodostunut uusi yhteisöllinen tila, Kaupunkiolohuone, on osoittautunut erityisen suosituksi. Kävijöiltä ja paikallisilta kulttuuritoimijoilta saadusta palautteesta 99,8 prosenttia on ollut positiivista.

Kauppakeskus IsoKarhun kellarikerroksessa sijaitseva Kaupunkiolohuone toimii kaikille kaupunkilaisille avoimena yhteisenä tilana, jossa aikaa voi viettää kukin omalla tavallaan. Kaupunkiolohuoneeseen tullaan tapaamaan ihmisiä, tekemään läksyjä, ottamaan osaa työpajoihin ja tapahtumiin tai ihan vaan rentoutumaan.

Kaupunkiolohuoneen jatkuvasti muotoutuva toiminta ja rönsyilevä tunnelma on vedonnut kaikenikäisiin kävijöihin.

Kaupunkiolohuone on näyttänyt myös potentiaalinsa paikallisille taiteilijoille, muusikoille ja kulttuuritoimijoille. Se on osoittautunut mainioksi tilaksi esityksille ja näyttelyille sekä työpajojen ja tapahtumien järjestämiseen.

Kaupunkiolohuoneen sijainti Pori ydinkeskustassa tekee tilan houkuttelevaksi myös yhdistyksille ja yksittäisille kaupunkilaisille. Yhteisöllinen tila luo mahdollisuuksia toteuttaa itseään, parantaa hyvinvointia ja lisäksi kannustaa kansalaisaktivismiin.

Kulttuuri etsii ja tarjoaa ratkaisuja laajempiin ongelmiin. Tyhjien liiketilojen saaminen kulttuuritapahtumien käyttöön elävöittää kaupunkia ja saa ihmiset liikkeelle uusien elämysten ja oivallusten pariin. Yhteisölliset tilat tarjoavat mahdollisuuden pysähtyä ja luoda jotain itse.

Siellä missä ihmiset omaehtoisesti kohtaavat syntyy hyvinvointia ja elävää kaupunkikulttuuria. Tyhjiä tiloja peittävät lakanat ja teippaukset kätkevät siis sisälleen huomattavaa potentiaalia, ympärivuotista kaupunkielämää ja kiinnostavia tapahtumia. Kulttuurin liikkeelle saamat ihmisvirrat heijastuvat luonnollisesti myös alueen kivijalkayrityksiin ja toimijoihin ja näkyvät positiivisina myyntituloksina.

Kulttuurityön avulla ihmiset löytävät uudelleen paikalle, hiljentävät ja jopa pysähtyvät.

Positiivinen kaupunkikeskusta ja porilaisuuden uusi syke syntyy aktiivisella ja kokeilunhaluisella kulttuurityöllä, johon osallistuvat yhdessä kaupunkilaiset, yrittäjät, kaupunkiorganisaatio, kolmas sektori, sekä kulttuuritoimijat ja taiteilijat.

Aiempien hankkeiden kautta on kerätty runsain määrin kaupunkilaisten kommentteja ja ideoita. Kommenttien pohjalta on tullut ilmi, että kaupunkilaiset kaipaavat viihtyisää ja turvallista kaupunkikeskustaa. Keskustaan toivotaan lisää yhteisöllisyyttä ja yhteistä tekemistä sekä kulttuuritiloja, jossa voi tehdä itselleen tärkeitä asioita ilman ostopakkoa.

Juuri käynnistynyt Interreg Liveability -hanke hyödyntää kaupunkilaisilta kerättyä dataa ja käynnistää tulevina vuosina kaupunkikeskustassa ympäristöä kaunistavia, aktivoivia ja yhteisöllisiä pilottihankkeita sekä kehittää jo olemassa olevia kohteita ydinkeskustan viihtyisyyden lisäämiseksi.

Petri Haavisto

Kirjoittaja on porilaissyntyinen kuvataiteilija, Ars Porin perustajajäsen, lastenkulttuurikeskus Kruunupään suunnittelija-koordinaattori sekä Interreg Liveability -hanketyöntekijä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut