Opettaako koulu lapsia ja nuoria syömään?

30.11.2022 20:39

Miksi hukata ruokaa eli tarjota kasvisruokaa kouluissa?

Minulla kriteerit ovat vain toisenlaiset. Käsitykseni mukaan Suomen kouluissa ei ole minkäänlaista valvontaa ruuan mausta, ulkonäöstä tai kypsyydestä. Ja vielä vähemmän kasvisruuan laadusta.

Olen kuullut että ravintoarvot on tarkoin laskettu, mutta ei muuta.

Kysynkin, miten paljon kuntien päättäjät tarkistavat laitosten ruuan makua, näköä ja sopivaa kypsyyttä?

Kasvisruoka Suomessa on suurimmaksi osaksi tehty vihanneksista ja juureksista, ilman sopivia mausteita. Esimerkiksi soijasta ja erilaisista pavuista saa todella maukkaita pihvejä ja pyöryköitä, sitten on monenlaisia linssejä, couscousia ja muuta. Kuinka monessa kouluissa tehdään näistä raaka-aineista täysipainoista proteiiniruokaa?

Kouluissa pitäisi oppia syömään erilaisia ruokia. Mistä ruuista lapset tykkäävät? Useimmiten samoista ruuista, mitä kotona syödään.

Siirryin osaksi kasvisruokaan kun lapseni olivat 6–7-vuotiaita eli lapseni oppivat jo kotona syömään, mitä erilaisempia ruokia. Lapseni ovat nyt aikuisia, ja vuorostaan isiä ja äitejä. Myös heidän lapsensa ovat varsinaisia kulinaristeja ruuan suhteen, eli maistelevat, arvostelevat ja vertailevat syömisiään.

On epäkohteliasta päästää suusta "hyi, en syö tuota". Lapsen on hyvä ja sivistävää osata syödä tai ainakin maistaa kaikkea.

Voisiko koulu opettaa käyttäytymään kunnioittavasti ruokaan? Voiko lasta pakotytaa syömään kouluruokaa, jos se ei maistu miltään? Saako moittia ääneen kouluruokaa, joka ei maistu miltään?

Kirsti Kärki

Vampula

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut