Eduskuntavaaleissa ratkaistaan velan ja elvytyksen maksajat

30.11.2022 21:03

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan työnantajajärjestöt laidasta laitaan haluavat ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaaleissa Suomeen oikeistohallituksen, jossa olisi porvarileirin äärilaita perussuomalaiset mukana. Nykyisestä Sanna Marin (sd.) hallituksesta mukaan kelpuutettaisiin vain ruotsalainen kansanpuolue (RKP). Toki sinne haluaisi myös Marinin hallituksen riidanhaluisin puolue, Annika Saarikon johtama keskusta, jonka gallupkannatus rypee nyt pohjamudissa.

Eduskuntavaaleissa ratkaistaan koronapandemiasta ja Venäjän julmasta Ukraina-hyökkäyksestä Suomelle aiheutuvien velkojen ja valtiotalouden elvytyksen maksaja.

Hyvätuloiset ovat tunnetusti olleet aktiivisempia äänestäjiä kuin pienituloiset. He ovatkin vaaleissa vastakkain. Niinpä vaalikauden puolivälin jälkeen mielipidemittauksia johtanut kokoomus kohdistaakin säästötoimensa juuri pienituloisten käyttämiin etuihin ja palveluihin.

Petteri Orpon johtama puolue leikkaisi muun muassa asumistuista, työttömyysturvasta sekä sosiaalipalveluista. Niitä eivät hyvätuloiset välttämättä edes tarvitse. Heille kokoomus lupaa vielä tuloveron alennuksia tilanteessa, jossa valtion pitäisi muun muassa velkataakkaansakin lyhentää.

Vaalivoitostaan ja sitä kautta pääministeripaikasta haaveileva kokoomus on siis jo tehnyt suomalaisille selväksi, että keillä maksatetaan koronasta ja Venäjän hyökkäyssodasta seuranneet laskut.

Niin kokoomuksen kuin muidenkin puolueiden valtion elvytystoimet paljastuvat lopullisesti vasta sitten, kun kansalta on valta saatu.

Näin tapahtui keskustan Juha Sipilän johtaman hallituksen aikana. Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus kuritti erityisesti palkansaajia niin sanotulla kilpailukykysopimuksella, jonka seurauksena palkansaajilta siirtyi noin kaksi miljardia euroa tulonsiirtona työnantajille. Työntekijät ja toimihenkilöt joutuivat ilmaisten työtuntien lisäksi hoitamaan myös ennen työnantajille kuuluvia sosiaalimaksuja. Kuntapuolen henkilöstö joutui vielä määräaikaisesti luovuttamaan osan lomarahoistaan työnantajalleen.

Pentti Välimaa

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut