Porin teknisen lautakunnan jäsen Markku Tanttinen kommentoi mielipidekirjoituksessaan (SK 29.11.) taannoista Juha Koskisen kannanottoa entisen tyttöjen ammattikoulun puolesta.
Tuoreessa kirjoituksessaan Tanttinen toi esiin jo hylätyt kaupungin virastotalosuunnitelmat, joissa hänen mukaansa olisi ollut tarkoitus purkaa koulurakennus ”luita myöten” portaikot ja kerrostasot mukaan lukien.
Lisäksi Tanttinen esittää myös tyttöjen ammattikoulun purkamista. ”Rakennuksen kokonaispurku olisikin taustat huomioiden paras tapa” ja ”purettakoon kaupungin omistama ongelmakiinteistö.”
Teljän tai tyttöjen ammattikoulurakennuksen purkaminen ei ole mahdollista. Rakennus on suojeltu porrashuoneita myöten 7.11.2019 voimaan tulleessa asemakaavassa. Tuo asemakaava pohjautui ajatuksiin rakennuksen muuttamisesta asuinkäyttöön, mutta ei sulje pois myöskään toimistokäyttöä.
Funkkistyylinen, 1930-luvun lopulla valmistunut ammattikoulu on keskeinen osa valtakunnallisesti merkittävää koulukorttelien kokonaisuutta, ja sellaisena itsestään selvästi säilytettävä rakennus. Asemakaavatyön pohjaksi tehtiin varsin laajat selvitykset sekä rakennuksen arvoista että muutosmahdollisuuksista. Kaavaprosessi on ollut julkisessa ja avoimessa käsittelyssä.
Ammattikoulurakennuksessa on todettu sisäilmaongelmia ja sen kuntoa on tutkittu muun muassa Porin virastotalohankkeessa. Rakennuksesta tuli kuitenkin kauppaoppilaitoksen tavoin hylkiö ja jakojäännös jo silloin, kun SAMK:lle päätettiin rakentaa kokonaan uusi kampus, mikä johti laajaan koulurakennusten tyhjenemiseen Porissa.
Monelle vanhalle koulurakennukselle on vaikea ainakaan samanaikaisesti löytää luontevaa uutta käyttöä. Mittavia virastojakaan tuskin enää tarvitaan etätyön yleistyessä.
Tyttöjen ammattikoulu on vankka, punatiilestä muurattu rakennus, jollaisia ei tämän päivän Suomessa pitäisi purkaa, eikä ole varaa purkaa. Vastaavan laatuluokan rakennuksia ei enää rakenneta.
Tyttöjen ammattikoulu on tärkeä osa kulttuuriperintöämme ja Porin kaupungin omaa historiaa. Rakennuksen säilyttäminen pitäisi olla kaikissa tilajärjestelyissä itsestään selvä lähtökohta, joka otetaan huomioon riittävän aikaisin.
Hiljattain valmistunut, ympäristöministeriön tilaama Purkaa vai korjata -selvitys päätyi monen esimerkin kautta tulokseen, että säilyttäminen on aina purkamista edullisempaa sekä hiilijalanjälkivaikutusten että elinkaarikustannusten osalta. Tähän suuntaan ollaan myös viemässä lainsäädäntöämme.
Tänä vuonna julkaistussa Suomen arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa, Kohti kestävää arkkitehtuuria, niin ikään painottuu rakennetun ympäristön ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys.
Pori on osa Suomea!
Olli Joukio
rakennustutkija
Kalle Virtanen
rakennuskonservaattori
Liisa Nummelin
rakennustutkija 30.4.2022 asti
Satakunnan Museo