Tuoko raja-aidan rakentaminen Suomen ja Venäjän välille vain turvallisuuden tunnetta?

27.11.2022 9:00

Maamme turvallisuus on uhattuna, mikäli sotatoimet Ukrainassa uhkaavat jatkua talven yli. Ikävin skenaario onkin, että Venäjä saisi lisäaikaa joukkojensa lisäämiseen ja asemiensa uudelleen sijoittamiseen. Toki nyt näyttää siltä, että Ukraina on sodassa pääsemässä niskanpäälle ja venäläisjoukot ovat karkumatkalla kohti omia alueitaan.

Aitoja ja muureja on rakennettu aiemminkin monin paikoin historian saatossa. Tuorein tapaus lienee Yhdysvaltojen ja Meksikon välille nouseva raja-aita. Totuus lienee kuitenkin se, että parempaa elämää hakevat kansalaiset riskeeraavat jopa henkensä päästäkseen eroon kurjuudesta ja köyhyydestä leveämmän elintason pariin.

Vuonna 1973 työmaani oli noin kuuden kuukauden ajan rahtilautalla Helsingin ja Lyypekin välillä. Silloisen DDR:n ja Länsi-Saksan välinen Trave-joki oli suureksi osaksi idän ja lännen välistä rajaa. Muistan, kun alustamme opastava luotsi vaivautuneena vilkuili meitä komentosillalla olevia ja samalla joen varrella vähän väliä törröttäviä, konekiväärimiesten vartioimia valvontatorneja.

Vanhan sanonnan mukaan rajat on luotu ylitettäviksi ja jopa murrettaviksi. Näin kävi myös Saksassa, jossa Berliinin muuri murrettiin vuonna 1989 ja lopullinen yhdistyminen yhteiseksi Saksan valtioksi tapahtui vuonna 1990.

Nyt ovat asiat toisin – vai ovatko sittenkään? Hyvältä ei nyt näytä. Suomen ja Venäjän rajaa rakennettaneen pieni pätkä, jolla lienee vain psykologinen merkitys.

Erkki Santala

merikapteeni

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut