Huumeongelman kimppuun valtioneuvoston kanslian johdolla

Huumekuolemat ovat 2020 luvulla yleisempiä kuin liikenneonnettomuuskuolemat.

Euroopan mittakaavassa Suomessa kuollaan huumeisiin poikkeuksellisen nuorina.

27.11.2022 20:30

Huumeiden käyttö ja siitä aiheutuvat haitat ovat lisääntyneet koko 2000-luvun ajan. Huumekuolemat ovat olleet kasvava trendi 2000-luvun alusta lähtien. Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan vuonna 2020 huumeisiin kuoli Suomessa 258 ihmistä, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 156.

Liikenneonnettomuuksien osalta kehitys on ollut laskeva. Vuonna 2010 liikenneonnettomuuksissa kuoli 272 ja vuonna 2020 223 henkilöä.

Huumekuolemat ovat 2020-luvulla yleisempiä kuin liikenneonnettomuuskuolemat.

Huumemyrkytyksiin kuolleiden määrän, etenkin alle 25-vuotiaiden nuorten osuuden lisääntyminen huolestuttaa. Euroopan mittakaavassa Suomessa kuollaan huumeisiin poikkeuksellisen nuorina.

Syksyllä 2018 tehdyn 15–69-vuotiaalle suomalaisväestölle suunnatun kyselytutkimuksen (Huumekysely) mukaan 24 prosenttia vastaajista ilmoitti kokeilleensa jotain huumetta ainakin kerran elämässään. Viimeksi kuluneen vuoden aikaisesta käytöstä raportoi kahdeksan prosenttia ja viimeksi kuluneen kuukauden aikaisesta käytöstä kolme prosenttia vastaajista.

Väestöön suhteutettuna tämä tarkoittaa, että arvioilta noin 900 000 suomalaista on joskus kokeillut huumeita, viimeisen vuoden aikana käyttäneitä on noin 300 000 ja viimeisen kuukauden aikana käyttäneitä runsaat 120 000.

Huumeiden käyttäjien määrä on lisääntynyt. Tämä näkyy myös mielenterveysongelmien lisääntymisenä. Suorat ja epäsuorat kulut mielenterveysongelmista ovat jo 11 miljardia euroa.

Huumekauppa hyödyntää monia teknologioita. Tor-verkko mahdollistaa anonyymin viestinnän. Kryptovaluutta mahdollistaa anonyymin maksuliikenteen ja salattu mobiiliviestintä anonyymin keskustelun.

Rikollisen toiminnan estäminen vaatii laajaa yhteistyötä. Sosiaali- ja terveysministeriön lisäksi ongelmien ratkaisuun tarvitaan sisäministeriö (poliisi ja raja), valtiovarainministeriö (tulli), oikeusministeriö (rikosprosessit, syyttäjälaitos, rikosseuraamukset) ja opetus- ja kulttuuriministeriö (opetus, nuorisotyö).

Tämän lisäksi ydinryhmään kuuluisi kybertekniikoiden asiantuntijat, maksu- ja tietoliikennettä hoitavat tahot sekä Googlen ja sosiaalisen median edustajat

Tavoite olisi saada eri toimijat tekemään yhteistyötä huumerikollisuuden merkittäväksi vähentämiseksi. Koska kyse on useata hallinnonalaa koskevasta ongelmasta,hanke tulisi toteuttaa koronavirusepidemian nopean haltuunoton tapaan valtioneuvoston kanslian johdolla.

Käytännön tasolla hyvinvointialueiden aktiivisuus ongelman ratkaisemisessa tulee olemaan keskeinen.

Pekka Neittaanmäki

Jyväskylä

KS:n hyvinvointialueen valtuuston jäsen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut