Metsien ennallistaminen uhka ihmiskunnalle

Kirjoittajan mielestä metsien ennallistamisessa uhkana on maan kuivuminen hedelmättömäksi.

26.11.2022 21:15

Rantatontillamme on muutama puu, jotka tiedemiesten mukaan haihduttavat vettä taivaalle aurinkoisena päivänä useita satoja litroja, muodostavat pilviä ja tippuvat sateena maahan elämän välttämättömäksi eliksiiriksi. Kun nämä puut ennallistetaan tai ennallistuvat lahoiksi rungoiksi pitkin maata, eivät ne haihduta taivaalle litraakaan sateen antimiksi. Maa kuivuu hedelmättömäksi.

TV 2 lähetti 18.11. tieteellisen, maailmanlaajuisen dokumentin samasta aiheesta: kun vesi loppuu. Taivaalta ja maasta otetuissa kuvissa näytettiin valtavia, yhä laajenevia puuttomia aroja, joissa minkäänlaista kasvustoa ei ollut. Myös asukkaat poistuivat vaunuineen näiltä alueilta etsien uusia asuinseutuja. Viljelijät ja muut ruoantuottajat näkivät mahdottomaksi jatkaa ammattiaan kuivuneilla alueillaan nälänhätää vastaan. Sateet olivat loppuneet puiden myötä.

Ohjelmassa näytettiin myös kasvavia ja lisääntyviä metropoleja, joista vesi oli loppumassa ja hakusessa. Yhä laajemmilta alueilta puut oli kaadettu ja sateet loppuneet. – Tämä kehitys osoittautuu myrkyksi roimasti kasvavalle ihmiskunnalle.

Joskus täytyy oikein pysähtyä miettimään. Veden riittämiseksi ja ilmastomuutoksen torjumiseksi asettaisin pari tavoitetta: metsien ennallistamisesta tulee luopua ja metropolien kasvattamisen ja lisäämisen sijasta rakentaisin yhteiskunnan tuella koko maata ja Eurooppaa.

Toimisin näin järjestyneesti ennen kuin on pakko. Pian meitä on miljardi pari enemmän, jolloin rakennettavat rajamuurit murtuvat kuin Berliinissä.

Esko Eela

teollisuusneuvos

Säkylä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut