Tänä pimeänä talvena energiasi voi olla jollekin tärkein valonlähde

”Oman lähipiirin kanssa vietetyn ajan lisäksi merkityksellisiä hetkiä voivat olla naapurin moikkaaminen tai kuulumisten kysely puolitutulta torilla.”

26.11.2022 20:49

Vuoden pimein aika on alkamassa, mutta tällä kertaa tilannetta ei helpoteta ihan noin vain valokatkaisinta painamalla. Kollektiiviset energiansäästötalkoot takaavat, että pimeyden lisäksi tulemme kantamaan huolta monesta muustakin asiasta.

Tulemme tarkkailemaan omaa kulutustamme ja tätä kautta jokapäiväistä arkeamme entistä valveutuneemmin. Pohdimme muun muassa paljonko sisälämpötilaa uskaltaa nostaa ilmojen viiletessä, montako koristevaloa on mahdollista laittaa esille valoa tuomaan, millä kulkuneuvolla on mahdollisuus lähteä kauppaan tai muuten liikkeelle sekä mitä ruoka-aineita kaupasta voi omalla budjetilla ostaa. Myös loppuvuoden juhlapyhät ja niihin liittyvät toiveet lähestyvät kovaa vauhtia.

Sen lisäksi, että saatamme joutua joustamaan mukavista tutuista asioista, kuten lomamatkailusta, joudumme puntaroimaan miten selviytyä arjen perusaskareista. Media pursuaa ohjeita miten ruokalaskua voi pienentää ja samalla luemme uutisista mistä julkisista tiloista kaupunki sammuttaa valoja.

Ei kovin lohdullinen tapa aloittaa talvea, jolloin valoisien tuntien määrän voi melkein laskea yhden käden sormilla.

Mitä sellaista, josta on iloa itselle, muille ja maapallolle, voi sitten edes tehdä?

Voimme ainakin tavata jälleen toisiamme. Muut ihmiset sekä erilaiset arjen kohtaamiset ovat iso rikkaus elämässä. Oman lähipiirin kanssa vietetyn ajan lisäksi merkityksellisiä hetkiä voivat olla naapurin moikkaaminen, kuulumisten kysely puolitutulta torilla, kaupan työntekijän kanssa jutustelu tai oven avaaminen hymyillen tuntemattomalle.

Maksimaalisen määrän sosiaalisia tilanteita voi saada harrastuksista. Pandemia-aikana harrastuksia estivät kokoontumisrajoitukset. Nyt omat haasteensa tuovat pimeät urheilukentät sekä kenties henkilökohtaisen säästämisen vuoksi esimerkiksi autolla liikkuminen tai osallistumismaksut.

Harrastuksista ei kuitenkaan kannata kovin helpolla luopua. Sen sanominen voi tietenkin olla helpompaa kuin toteutus. Tilanne vaatii luovuutta ja uuteen sopeutumista. Jälleen.

Energiansäästötalkoot ovat siis käynnissä.

Mutta energia, jota ei tarvitse säästellä, on oma henkinen ja fyysinen energia. Sen ylläpito tulee olemaan seuraavien talvikuukausien aikana keskiössä. Ja silloin, kun itsellä on siihen mahdollisuus, omaa energiaa voi antaa myös muille – esimerkiksi sellaisille, jotka sitä kipeästi tarvitsevat. Vaikka ihan vain läsnäololla tai juttu- ja harrastusseurana.

Miten hienoa, että tätä mittaamattoman arvokasta energiaa voimme itse tuottaa ja jakaa. Tänä pimeänä talvena energiasi voi olla jollekin tärkein valonlähde.

Ismo Läntinen

Kaupunginvaltuutettu (ps.)

Länsi-Porin seurakuntaneuvoston jäsen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut