Miksi kaupunkikeskustojen kehittäminen takkuaa?

Kuvassa on Rotterdamin kauppahalli, jossa on myös 228 asuntoa. Olisiko tästä esimerkkiä Porille?

27.11.2022 7:00

Porin kaupunkikeskusta on samassa tilanteessa kuin moni muukin kaupunkikeskusta Suomessa: tyhjiä liiketiloja on liikaa, kivijalkakaupat karkaavat kauppakeskuksiin ja keskustan tulevaisuus askarruttaa.

Uuden tulemisen ratkaisuehdotuksetkin jäävät junnaamaan ikuiseen rahapulaan ja kokonaiskehittämisen punainen lanka on joko hukassa tai ainakin merimiessolmussa. Visio ja tahtotilakin tuntuvat puuttuvan käytännön tekemisestä.

Kaupunkikeskusta on jokaisen kaupungin keskeisin käyntikortti. Keskustoja on jokaisessa kaupungissa vain yksi.

Kaupunkeja arvotetaan vahvasti sen mukaan, miltä keskusta näyttää, tuntuu, tuoksuu ja maistuu. Viihtyisä, toimiva ja turvallinen keskusta ei kuitenkaan ole vain matkailuvaltti, vaan myös oleellinen veto- ja pitovoimatekijä – se luo parhaimmillaan jopa lumovoimaa.

Ongelmat ja mahdollisuudet ovat koko maan tasolla samanlaisia, mutta poliittisesti Suomesta puuttuu valtakunnallinen ohjaus eli kaupunkipolitiikka, jossa keskityttäisiin erityisesti kaupunkikeskustojen ongelmien ratkaisuun ja vetovoiman rakentamiseen.

Keskustojen on nähty olevan alueita, jotka eivät tarvitse apua, mutta käytännössä niiden kehittämiseen tarvittaisiin yhtä mittavia toimia kuin maaseudun kehittämiseen on viime vuosikymmeninä panostettu.

Esitämmekin, että kaupunkikeskustojen kehittäminen nostetaan seuraavaan hallitusohjelmaan!

Maailmalta löytyy esimerkkejä kaupungeista ja kaupunkikeskustoista, jotka ovat onnistuneet nousemaan kurjuudesta uuteen kukoistukseen. Kehittymisen edellytyksenä ovat olleet rohkeat teot ja uudet avaukset, joita ovat toteuttaneet sekä julkiset että yksityiset toimijat.

Parhaat teot tuottavat wow-efektin, joka säväyttää sekä paikallisia että matkailijoita ja parantaa osaltaan koko kaupungin vetovoimaa. Wow-efekti syntyy useimmiten niin, että toiminta, palvelu, maisema tai muu ylittää odotukset ja saa aikaan tunnereaktion. Voimakkaiden tunteiden herättäminen saa toivotun reaktion – kuten toiminnan tai ostoksen – helpommin aikaiseksi kuin tavallinen konservatiivisempi lähestyminen.

Miten saisimme Porin keskustaan lisää wow-efektejä kädenlämpöisen ja konservatiivisen kehittämisajattelun tilalle? Onko meillä rohkeutta ottaa vastaan erilaisilta tuntuvia ideoita, vaan keskitymmekö vain muutoksen vastustamiseen ja ideoiden alas ampumiseen?

Porin kaupunkikeskustan kehittämisessä ei ole nähty uusia, asukkaiden käytännön elämässä tuntuvia julkisia avauksia citybussiliikenteen käynnistymisen jälkeen.

Positiivisia odotuksia tosin syntyi, kun Porin kaupunki nimesi viime vuonna keskusta-alueen yhdeksi kahdestatoista kaupunkikehittämisen kärkikohteesta, mutta käytännössä kärkikohdestatus ei ole realisoitunut suuremman tekemisen tasolle ainakaan vielä.

Hienoja suunnitelmia kauppatorin kehittämisestä, uudistuvasta kirjastosta, liikennejärjestelyistä ynnä muista on kyllä tekeillä, mutta koska voidaan nähdä suunnitelmien toteutuvan?

Ja mitä jos aloitettaisiin vaikka sillä kyllästymiseen asti tutuksi tulleella keskusta-alueen maksuttoman pysäköinnin kokeilulla? Syntyisikö siitä edes pieni wow-efekti ja tunne, että kaupunki välittää sekä asukkaistaan, yrityksistään että matkailijoistaan? Ja mietittäisiin sen jälkeen edes hiukan suurempia wow-juttuja lähitulevaisuuteen.

Pokko Lemminkäinen

Elävät Kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja

Mari Antikainen

Porin kaupunkikeskusta ry:n toiminnanjohtaja, Prizztech Oy:n kehittämispäällikkö

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut