”Niin maailma muuttuu” – Porissa ei ole ollut yksinvaltaa, vaan kaksinvalta

Kirjoittaja on ollut 25 vuotta Porin kaupunginvaltuustossa ja haluaa valottaa valtuustotyön historiaa sekä suhteuttaa sitä nykytilanteeseen. Arkistokuva valtuuston kokouksesta on vuodelta 2016. Kuvassa puhujanpöntössä on pitkänlinjan demarivaikuttaja Esa J. Wahlman.

23.11. 19:15

Tämä Aleksis Kiven näytelmän Nummisuutarit Eskolle todettu juttu, ”niin maailma muuttuu Eskoseni”, on tullut osoitettua aina ajankohtaiseksi asiaksi.

Sampsa Kataja (SK 18.11.) toteaa, että SDP:n yksinvalta on nyt ohi.

Hiukan vaikea on kumminkin ymmärtää, että noin kolmanneksella valtuustosta voisi olla yksinvalta. Enemmistöpäätöksiä kun ei sillä porukalla voi tehdä, eikä ole koskaan tehty. Tarvitaan luotettava kaveri, ja se on menneinä vuosikymmeninä ollut kokoomus.

SDP-kokoomus-dynastia toimi toissa vaaleihin saakka näiden ”akselivaltojen” yhteistyöllä loistavasti. Kyse oli kaksinvallasta, johon muilla ei ollut kovin paljon sanomista. Jos kuitenkin tässä kaksikon keskinäisessä vallanjaossa kokoomus jäi pahasti tappiolle, silloin voidaan puhua SDP:n yksinvallasta. Apupuolueena olemisen kokemus ei kenenkään vallanjanoa tyydytä.

Kokoomuksen kannalta melko huonosti menneiden toissa vaalien jälkeen vallanjaon akseli murtui. Monen mielestä kokoomus asetti luottamuspaikkojen jaossa niin kovat vaatimukset, että jäi lopulta ihan yksin. Tästä seurasi osittainen asemasotavaihe, jossa kokoomus muun muassa jättäytyi laaditun valtuustosopimuksen ulkopuolelle.

Viime vaalien jälkeen parivaljakko sopi taas samaan tekniseen vaaliliittoon, mutta nyt ei Esa J. Wahlman demaripomona ole katsellut oikein hyvällä kaupunginhallituksen sisäistä paikkajakoa, jossa yksi paikka siirtyy jälkimmäiselle kaksivuotiskaudelle kokoomuksen hallintaan (SK 17.11.).

Yksinvalta virtaviivaistaa ja nopeuttaa päätöksentekoa, mutta on äärimmäisen epädemokraattinen tapa toimia.

Aloittava kaupunginjohtajamme Lauri Inna totesi valitsemisensa jälkeen nöyrästi, ettei voi tehdä yksinään mitään. Sujuva yhteistyö ja tiimihenki muun virkamiesjohdon kanssa on välttämättömyys.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, SDP:n Arja Laulainen on korkeiden virkamiesten esimies. Wahlmanin sanoin: ”Kaikki riippuu siitä, millaista linjaa hän vetää ja johtajat tekevät sen mukaan.”

En usko, että Arja Laulainen edes pyrkii siihen, että hän yksinvaltaisesti johtaisi kaupunkia ja määrittelisi sen kehityksen suuntaviivat.

Emme ole Wahlmanin toivomassa pormestarimallissa, jossa poliittisesti valittu valtuutettu – pormestari – voi todella ottaa ohjat käsiinsä ja määrittää ainoan oikean suunnan.

Porissa kaupunginjohtaja johtaa virkamieskunnan toimintaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja taas pyrkii ennen kaikkea noudattamaan kaupunginhallituksen ja valtuustomme linjauksia ja välittämään niitä virkamiehistölle.

Vaikka maailma muuttuu, toivon että kunnallisen demokratiamme perusteet säilyvät. Viime aikojen Porin poliittisen ilmapiirin muutokset ovat mielestäni tässä suhteessa terveitä.

Simo Korpela

kaupunginvaltuutettu

kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin pj

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut