Iso valonpilkahdus Porille: Muuttovoitto on kääntynyt selvään kasvuun

Pori on saanut tänä vuonna kaikista Suomen kunnista (309 kuntaa) määrällisesti 14. eniten muuttovoittoa.

22.11. 19:00

Tilastokeskuksen tammi–lokakuun 2022 väestötilastot toivat pitkästä aikaa iloisen uutisen Porin kannalta. Pori on saanut ennakkotietojen perusteella yhteensä 410 henkilöä muuttovoittoa.

Ilahduttavaa on, että Pori saa muuttovoittoa sekä maan sisältä että ulkomailta. Muuttovoitosta noin neljännes tulee muista Suomen kunnista ja loput ulkomailta.

Onko 410 henkilöä paljon vai vähän?

Se on määrällisesti maltillista verrattuna suuriin korkeakoulukaupunkeihin, mutta paljon aiempaan kehitykseen verrattuna. Pori sai kaikista 309 kunnasta määrällisesti 14. eniten muuttovoittoa. Porin taakse jäivät korkeakoulukaupungeista muun muassa Joensuu, Rovaniemi ja Lappeenranta.

Paras uutinen on kuitenkin se, että Porin muuttovoitto oli nykyisellä alueluokituksella tammi–lokakuussa suurempi kuin kertaakaan vuoden 1980 jälkeen. Vanhempia tilastoja ei ole käytettävissä nykyisellä alueluokituksella. Tämä jos mikä on tärkeä toivoa ja tulevaisuususkoa lisäävä valonpilkahdus.

Koronakriisi on tuonut kaivatun positiivisen käänteen Porin muuttovetovoimalle. Karhukaupunki sai muuttovoittoa 154 henkilöä vuonna 2020, 209 henkilöä vuonna 2021 ja kuluvan vuoden tammi-lokakuussa jo yhteensä 410 henkilöä. Suunta ja kulmakerroin on sanalla sanoen lupaava.

Hyvissä luvuissa eivät ole vielä mukana ukrainalaiset pakolaiset. Ukrainan pakolaiset saavat valita kotikunnan siinä vaiheessa, kun ovat olleet vuoden Suomessa. Tämä määräaika täyttyy ensi keväänä, joka tuo oletettavasti merkittävän muuttopiikin Porin ja monen muun kunnan asukaslukuun.

Porin muuttotaseen kääntyminen on lupaava merkki, joka osaltaan heijastaa myönteistä työllisyys-, yritys- ja investointikehitystä. Lisäksi kohentunut muuttotase tasapainottaa mollivireistä luonnollista väestönlisäystä.

Timo Aro

alue- ja väestönkehityksen asiantuntija

kaupunginvaltuutettu (vihr., sit.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut