PAMin paikallisosastot suuttuivat Kaupan liitolle: Kiitti meille riitti – ammattitaitoisen myyjän bruttopalkka noin 1 400 euroa kuukaudessa

18.11. 18:30

Kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa helmikuussa 2022 sovittiin PAMin ja Kaupan liiton kesken, että sopimuskauden toisen vuoden palkankorotuksista neuvotellaan 15.12.2022 mennessä.

Työnantajia edustava Kaupan liitto ilmoitti kuitenkin yksipuolisesti tiistaina 8.11., ettei se suostu edes aloittamaan työntekijöiden palkkaneuvotteluja, koska vientialojen palkoista ei ole päästy sopuun.

Työnantajaliiton mukaan kaupan alan palkankorotusten ei pidä olla korkeampia kuin vientialojen korotusten. Vientialoja suuremmat korotukset nostaisivat Kaupan liiton mukaan palveluiden ja tuotteiden hintoja. Eli työnantajapuolen mielestä kaupan alan työn hinnan eli palkan noustessa yritysten kustannukset kohoavat ja tämä korotus täytyy siirtää suoraan tuotteiden hintoihin.

Mitäpä jos matalapalkkaisten palvelualojen palkankorotusten aiheuttamat yritysten kustannusten nousut otettaisiinkin pois yritysten ennätystuloksista ja johtajien suhteettoman korkeista palkoista ja tulospalkkioista sen sijaan, että uhkaillaan palkankorotusten siirtyvän suoraan tuotteiden hintoihin?

Mitäpä jos kerrankin yritykset ja niiden johtajat kantaisivat kortensa kekoon yhteisen hyvän ja kansantalouden pelastamisen nimissä?

Kaupan alan työntekijät ovat viime vuosina venyneet ja joustaneet muun muassa koronakriisin eturintamassa.

Työntekijöitä on kiitelty juhlapuheissa huoltovarmuusketjun tärkeinä lenkkeinä ja yhteiskunnan toimintojen kannalta ensiarvoisen tärkeinä osasina.

Mihin nämä asiat ovat nyt unohtuneet, kun pitäisi neuvotella työntekijöille elämiseen riittävästä palkasta? Ei voi olla niin, että kaupan alan työntekijöiden pitää kaiken muun lisäksi pelastaa vielä vientiteollisuuskin!

Myyjän tuntipalkka on kokemusvuosista riippuen 11,60–13,15 euroa tunnissa. Palkkakurjuutta lisää kaupan alan suuri osa-aikaisten määrä: 39 000 osa-aikaisesta myyjästä noin puolet työskentelee vastentahtoisesti osa-aikaisesti. Vähittäiskaupassa työsopimukset ovat lähes poikkeuksetta osa-aikaisia 5–30 tuntia viikossa.

Vaikka ottaisimme esimerkiksi tuon kaikkein korkeimman eli 30 tuntia viikossa -sopimuksen, on kaupan alan koulutuksen saaneen ja jo vähän työkokemustakin hankkineen, eli ammattitaitoisen myyjän bruttopalkka noin 1 400 euroa kuukaudessa! 20 tuntia viikossa -sopimuksella bruttopalkka putoaa jo alle tuhanteen euroon.

Useimmiten vastentahtoisesta osa-aikatyöstä johtuvia alhaisia palkkatuloja paikataan yhteiskunnan eli Kelan tai työttömyyskassojen tuilla, vaikka saman aikaisesti työnantajat tekevät kerta toisensa jälkeen ennätystuloksia ja voittoja.

Palvelualojen työntekijöiden ammattiliiton PAMin Lounais-Suomen ammattiosastojen johtokunnat pitävät työnantajia edustavan Kaupan liiton kieltäytymistä sovituista palkkaneuvotteluista törkeänä sopimusrikkomuksena. Tämä yksipuolinen ilmoitus osoittaa työnantajapuolen ylimielisyyttä neuvotteluja ja sitä kautta kaikkia kaupan alan työntekijöitä kohtaan.

Tuomitsemme Kaupan liiton edustajien lausunnot kaupan alan palkankorotusten tuhoisista vaikutuksista vientiteollisuuteen ja kansantalouteen raukkamaisena vastuun pakoiluna ja totaalisena omien työntekijöiden ohittamisena ja aliarvostamisena.

Pidämme myös työnantajien pyrkimyksiä siirtää palkkakuluja yhteiskunnan maksettavaksi sosiaaliturvan muodossa täysin moraalittomana oman edun tavoitteluna.

PAMin Lounais-Suomen alueen ammattiosastojen vaatimus on, että palvelualojen työnantajat kantavat vastuunsa ja työntekijöiden palkat nostetaan tasolle, joka takaa työntekijöiden ostovoiman ja riittää elämiseen ilman sosiaalietuuksiin turvautumista.

11 paikallisosaston puolesta

Riikka Salminen

puheenjohtaja

PAM liikealan Porin osasto 067 ry

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut