On harmillista, jos lapsen adhd- piirteet halutaan kieltää ja lapsi jää ilman tarvitsemaansa tukea

Kirjoittaja on uupunut taistelemaan adhd:ta koskevia vääriä käsityksiä vastaan.

19.11. 20:24

Olen erityislapsien äiti ja ammattikasvattaja. Olen kyllästynyt taistelemaan erityislasten oikeuksista, tutkimuksien ja tuen saamisesta.

Ennen kaikkea olen kyllästynyt vanhanaikaisiin ja syyllistäviin vääriin tietoihin ja ennakkoluuloihin, joita kohtaamme. Vaikka jo tiedämmekin, ettei adhd ole kasvatuksesta kiinni, silti ennakkoluuloilta ei edelleenkään vältytä.

Pelkään, että nämä ennakkoluulot estävät joskus näkemästä lapsen tuen tarvetta, ja silloin alamme hakemaan syyllistä. Syyllinen löytyy kasvatuksesta tai koulun toiminnasta herkästi.

Väärät tiedot adhd:n syistä ja lääkityksestä voivat olla myös syy, miksi jotkut vanhemmat haluavat ummistaa silmänsä lapsen eritystarpeilta ja haluavat kieltää adhd:n mahdollisuuden oman lapsen haasteiden takana: jotta eivät itse tulisi leimatuksi huonoiksi kasvattajiksi.

Moni saattaa laittaa koko kasvatusvastuun ja myös vastuun ongelmista koululle. Adhd-piirteitä omaavan lapsen haasteet eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään koulussa käyntiin, vaan ihan kaikkeen elämään nyt ja koko myöhemmässä elämässä.

Itsetunnon murskautuminen on yksi pahimmista riskeistä, joita adhd-piirteitä omaavalla lapsella saattaa olla edessään. Ei viitsi yrittää, laiska, ei ole motivaatiota – näitä kuulee edelleen ihan liikaa sekä ammattikasvattajien niin kuin vanhempienkin suusta. Jos lapsi omaksuu tällaisen omakuvan, niin sen korjaaminen voi olla haastavaa.

Ainoastaan koulunkäynnin haasteet eivät ole kuitenkaan koko totuus. Adhd:n vaikutukset yksilön elämään vaikuttavat yksityiselämässä ihan yhtä paljon. Joustavilla tukimuodoilla, kuntoutuksella ja lääkkeillä voi olla ratkaiseva vaikutus diagnoosin saaneen henkilön elämään.

ADHD:n lääkehoidon tehokkuudesta on tieteellistä näyttöä paljon: ”Lihasten hallintaa, tarkkaavaisuutta, järjestelmällisyyttä, suunnittelua ja päätöksentekoa säätelevien aivojen välittäjäaineiden alhaiset pitoisuudet voivat johtaa adhd:n syntyyn. Adhd-lääkkeet suurentavat näiden aineiden pitoisuutta tai tehostavat niiden hyödyntämistä, mikä johtaa moniin parannuksiin käyttäytymisessä ja oppimiskyvyssä. Lääkkeet lisäävät tarkkaavaisuutta, vähentävät herkkyyttä häiriötekijöille ja parantavat keskittymiskykyä.” (adhd-tietoa.fi).

Adhd:n lääkehoito on oikein toteutettuna siis tehokasta, mutta myös turvallista. Siksi on harmillista, jos lapsen adhd-piirteet halutaan kieltää ja lapsi jää ilman tarvitsemaansa tukea. Moni myös pelkää lääkityksen ”huumeluokitusta”.

Kuitenkin hoitamattomana adhd-oireet voivat vaikuttaa lapsen ja vanhempien väleihin negatiivisesti. Lapsen adhd lisää usein myöskin vanhempien välisiä ristiriitoja. Hoitamattomana adhd voi johtaa masennukseen sekä minäkuvan ja itsetunnon ongelmiin.

Lisäksi kodin ulkopuolisiin ihmissuhteisiin se tuo hoitamattomana usein haasteita. Myös ahdistuneisuushäiriöt ovat tavallisempia kuin muilla lapsilla. Hoitamattomana ja ilman tukea adhd kasvattaa riskiä päihdehäiriöön ja tupakointiin. Sen sijaan adhd:n lääkehoito ei lisää näiden häiriöiden riskiä.

Kasvatuksella emme voi aiheuttaa tai parantaa tätä ominaisuutta, tiedämme silti, että adhd:n syyt ovat vahvasti perinnöllisiä. Joskus lapsen adhd-diagnoosi johtaa siihen, että lapsen vanhempikin päätyy saamaan diagnoosin.

Diagnoosi ei siis ole huono asia, vaan nimenomaan lapsen kasvua ja kehitystä tukeva tekijä.

Tuulimyllyjäkö vastaan taistelen?

Julkaisemme tämän kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä kirjoittajan lasten yksityisyyden suojaamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut