Ulvilan koulukeskustelu tulee saada käännettyä todelliseen ongelman ratkaisuun, ei näperrellä minkään yksittäisen kyläkoulun lopettamisella

Kirjoittaja toivoo, että koulukeskustelu Ulvilassa suunnataan paikkakunnan suuriin kouluihin. Vuonna 2013 otetussa arkistokuvassa kirmaavat Miia Haavisto, Sara-Maria Jylhänkoski ja Viivi-Stiina Virtanen.

20.11. 21:00

Ulvilan kaupungin talous on noussut kohisten vuoden 2015 ahdingosta, ja kaupungin kumulatiivinen tase oli 2021 tilinpäätöksessä plussalla 6,7 miljoonaa euroa. Kuluva vuosi parantaa kaupungin tasetta edelleen, ja talousarviossa vuodelle 2023 ennustetaan vielä roimaa parannusta kaupungin talouteen.

Vuoden vaihtuessa ensi vuoteen kokevat Suomen kuntien ja kaupunkien lakisääteiset tehtävät koko historiansa suurimman mullistuksen sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien siirtyessä kunnilta hyvinvointialueille.

Kuntien tärkeimmäksi tehtäväksi tulee jäämään varhaiskasvatuksen, peruskoulutuksen ja toisen asteen koulutuksen järjestäminen. Tämän faktan tulisi olla kirkkaana mielessä kaikilla kuntien viranhaltijoilla ja luottamushenkilöillä.

Kunnallisvaalien jälkeen Ulvilassa käynnistettiin jälleen kouluverkkokeskustelu, kuten aikaisempienkin vaalien jälkeen. Aikaisemmin seurauksena on aina ollut peruskoulutuksen palveluiden lopettaminen jossain päin Ulvilaa, tämän vuosituhannen aikana on lopetettu Leineperin, Paluksen ja Suosmeren koulut.

Kyläkoulut ovat tällaisen maaseutukaupungin tärkeimpiä vetovoimatekijöitä, joiden ansiosta muualle opiskelemaan lähtevät nuoret palaavat kotiseudulleen perheiden perustamisen aikaan.

Viime talven aikana valmistuneen palveluverkkoselvityksen mukaan Ulvilasta vähenee muutamassa vuodessa noin 400 peruskoulutuksen oppilasta. Määrä on niin iso, että jonkin noin 70 oppilaan kyläkoulun lopettaminen ei edusta minkäänlaista ratkaisua ongelmaan.

Ongelman ratkaisemiseksi tulisi Ulvilassa keskittyä keskustaajamassa olevien Vanhankylän, Friitalan, yhteiskoulun ja lukion rakenteisiin. Samoin tarkasteluun tulisi ottaa myös ammattiopisto. Näiden koulujen rakennusten käyttöä tehostamalla voidaan saavuttaa kaivattuja säästöjä, ja samalla varmasti saataisiin ratkaistua varhaiskasvatuksen ongelmallinen tilanpuute ilman, että rakennettaisiin uutta päiväkotia keskustaan.

Koulukeskustelu tulee saada käännettyä todelliseen ongelman ratkaisuun, ei pidä näperrellä minkään yksittäisen kyläkoulun lopettamisella.

Kesän aikana teetettiin kuntokartoitukset Koskin ja Kaasmarkun kouluihin, ja näiden tutkimustulosten mukaisesti tulee ensi vuoden talousarvioon Ulvilassa budjetoida riittävästi varoja kyläkoulujen korjauksiin.

Kyseessä olevien koulujen kunnossapitokuluissa on jo 20 vuoden ajan pelkästään säästetty veroeuroja, nyt on aika panostaa koulujen kunnostamisiin. Sehän palvelee suoraan kaupungin tärkeintä lakisääteistä tehtävää.

Petri Syväkuru (kesk.)

Ulvila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut