Eihän nyt ole oikea aika ansiotuloverojen alentamiselle

21.11. 6:00

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen tuli taas eduskuntavaalien edellä julkisuuteen kertomaan, mitä hyvää ansiotulojen verotuksen keventämisellä saataisiin aikaan. Uskokoon ken tahtoo. Lehtisen ulostulo onkin tulkittava tueksi Petteri Orpon johtamalle kokoomukselle, joka on vaatinut ansiotuloveroihin miljardin alennusta. Keitä ansiotuloveron alentaminen todellisesti hyödyttäisi?

Joka tapauksessa ansiotuloverojen alentaminen tekisi loven valtion kassaan. On jo vuosia tiedetty, että Suomi ikääntyy. Sen seurauksen Ikääntyneiden hoitotarve kasvaa. Se vaatii hoivaan lisää työvoimaa, mutta samalla myös taloudellisia satsausta.

Viitisen vuotta sitten vanhusten hoidossa julki tulleiden räikeiden laiminlyöntien takia huomattiin, että käsipareja on hoitolaitoksissa liian vähän. Se johti siihen, että eduskunnassa säädettiin laki hoitajamitoituksesta. Sekin toteutuessaan vaatii lisää euroja, kun hoitohenkilömäärä hoitolaitoksissa kasvaa. Nyt ongelmana on se, mistä saadaan kaikkiin hoitopaikkoihin lain edellyttämä määrä hoitohenkilökuntaa. Uusien hoitajien kouluttaminenkin maksaa.

Sote-uudistuksen myötä kunnilta siirtyvät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi vuoden alusta hyvinvointialueille. Sieltäkin on jo huudeltu, ettei valtion budjetoima euromäärä tule riittämään. Hyvinvointialueet saavat kunnilta myös perinnöksi mittavan hoitajapulan.

Jo koronepidemian aikana valtio joutui terveysmenojen lisäksi velkarahalla tukemaan muun muassa yrityksiä ja muuta elinkeinotoimintaa. Venäjän julma hyökkäys Ukrainaa on aiheuttanut myös Suomelle rahamenoja.

Tässä valtion menojen viidakossa on kyllä irvokasta, että samanaikaisesti vaaditaan verojen alentamista, kun valtion pitäisi myös velkataakkaansa keventää.

Pentti Välimaa

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut