Ideologia kaiken edellä?

21.11. 5:00

Keväällä on taas oikeutemme äänestää. Meillä on tulossa sekä eduskuntavaalit että liittokokousvaalit.

Mistä äänestäjä tänä päivänä löytäisi itselleen ehdokkaan, joka tarvittaessa, meidän kaikkien yhteisen edun nimissä, olisi valmis hetkellisesti luopumaan ideologiastaan? Tai vaikkei kokonaan luopumaan, niin ainakin tarkkailemaan, onko sataprosenttisesti oman ideologian ajaminen ristiriidassa nykyisen tilanteen kanssa.

Ideologia on tärkeää. Se määrittelee henkilön, yhteisön tai esimerkiksi puolueen yhteisen suunnan. Suunnan, johon pyritään silloin, kun ympärillä olevat asiat ovat harmoniassa ja tukevat osaltaan tätä tavoitetta. Vai määritteleekö ideologia päätöksentekoa, vaikka tahtotila ja tavoite olisi suuressa ristiriidassa siihen, mitä ympärillä tapahtuu? Mielestäni kyllä.

On perin harmillista, että nykyään päätöksenteossa on lähes poikkeuksetta käytössä vain 10 tai 20 vuotta eteenpäin suunnatut kiikarit. Usein unohdetaan tarkastella vaikutuksia nykyhetkeen, tai pahimmissa tapauksissa tarkistellaan, mutta ollaan piittaamatta niistä.

Viime vuosien aikana yhteiskuntaa, työelämää ja tätä kautta pienempiä yhteisöjä, kuten perheitä, on koeteltu haasteilla, joiden vertaisia ei hetkeen ole kohdattu. Onko päätöksentekomme ollut ja vastannut näihin lähimenneisyyden haasteisiin, kuten olisi pitänyt? Onko tehty ideologisia päätöksiä vastoin perheiden, työpaikkojen, yritysten tai ihan yksittäisten henkilöiden etuja tai hyvinvointia?

Mielestäni silloin, kun oma tavoite ja tahtotila on suuressa ristiriidassa nykyhetken kanssa ja pahimmallaan omien ajatusten väkisin eteenpäin vieminen aiheuttaa suuria, jopa ylitsepääsemättömiä ongelmia ympärilleen, ollaan väärässä paikassa ja väärään aikaan liikenteessä, vaikka ajettu asia tai tavoite, sinänsä olisikin hyvä ja toivottu.

Vai onko sittenkin niin, että päättäjä on sidottu noudattamaan luvattua ideologiaa, koska äänestäjä vaatii näin?

Jopa vielä enemmän kuin päättäjällä, pitää äänestäjällä olla kykyä nähdä ympärilleen. Ideologisesti valitulle päättäjälle pitää antaa oikeus ja mahdollisuus ”toimia oikein”, vaikka se siinä hetkessä olisikin vastoin ideologiaa.

Jos ympärillä oleva maailma tai tilanne, ei tarjoa mitään tukea tai edellytystä ajaa ideologiaa, vaan kaikki hetkessä olevat elementit taistelevat ideologiaa vastaan, on ymmärrettävä, ettei ole oikea aika tämänkaltaiselle päätöksenteolle.

Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Hyviä ideoita ja asioita pitää ajaa eteenpäin. Meillä pitää olla päätöksentekoa, joilla tähdätään kymmeniä vuosia eteenpäin. Meillä pitää olla monia erilaisia mielipiteitä ja tavoitteita. Tavoitteiden täytyy herättää keskustelua ja niitä pitää pystyä kritisoimaan. Kritiikkiä pitää osata ottaa vastaan ja tavoitteita pitää pystyä muokkaamaan niin, etteivät ne toteutuessaan aja yksittäisiä henkilöitä, pienempiä ryhmiä, yhteisöjä tai yrityksiä entistä kurjempaan tilanteeseen.

Jyri Hämäläinen

34-vuotias perheenisä

liittokokousvaaliehdokas

pääluottamusmies

Nakkila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut