Miksi sähkön hinta hipoo pilviä – syynä on Euroopan sähköpörssi

Kirjoittaja esittää syytä sille, miksi sähkön hinta on nyt niin korkea.

17.11. 21:00

Mediassa meille kerrotaan erilaisia syitä sähkön korkealle hinnalle, mutta milloinkaan ei aivan suoraan kerrota kaiken todellisinta syytä. Meille tarjotaan syyksi useimmiten Ukrainan tapahtumia ja siitä johtuvia fossiilisten polttoaineiden hinnan korotuksia. Mutta meidän suomalaisten sähkön hintaan ne eivät paljoakaan vaikuta, vaan todellinen syy on Euroopan sähköpörssi, sillä siellä määritellään myöskin meidän sähkömme hinta.

MTV Uutiset on julkaissut asiasta 5.9.2022 aika totuudenmukaisen kirjoituksen. Siinä kerrotaan näin: "Suurin syy sähkömarkkinoiden kriisiin ja hintapiikkeihin on tällä hetkellä pula maakaasusta Euroopassa. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kaasuntulo Venäjältä väheni pakotteiden ja vastapakotteiden vuoksi, mikä nosti maakaasun hintoja. Kaasun hinta vaikuttaa sähkön hintaan, koska Keski-Euroopassa sähköä tuotetaan yhä maakaasulla, toisin kuin Suomessa. Sähkön tukkumarkkinat ovat euroopanlaajuiset, ja hinta muodostuu kalleimman tuotantotavan, eli tällä hetkellä käytännössä maakaasun tuotannon perusteella."

Kun Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus 2011 tapahtui, alkoi voimakas laitosten alasajo. Varsinkin Saksa on sulkenut kymmeniä voimaloitaan ja siirtynyt käyttämään venäläistä kaasua ja rakentanut tuulivoimaloitaan. Samaan aikaan Saksan vihreät ovat voimakkaasti vastustaneet fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Vuoden 2014 Ukrainan tapahtumien ja Krimin Venäjään liittämisen seurauksena USA:n johdolla aloitettiin myös Euroopassa Venäjän vastainen pakotepolitiikka, johon Venäjä vastasi omilla toimillaan.

Venäläisestä kaasusta hyvin riippuvainen Saksa hangoitteli vastaan, eikä olisi lopettanut tuontiaan. Se joutui kuitenkin lopettamaan, ja tuo kaasuputkien räjäyttäminen oli sitten lopullinen isku.

Saksalaiset olivat kuitenkin jo aikoinaan ennakoineet tulevaa ja perustivat 2021 tuon Euroopan sähköpörssin, johon Suomikin liitettiin Pohjoismaisen sähköpörssin jäsenenä mukaan. Juuri tämä on syy meidän mahdottoman korkeaan sähkön hintaan.

Tuossa Euroopan pörssissä määritellään hinnat, ja kaasun ja sähkön hinta ovat sidoksissa toisiinsa siten, että pörssi määrittelee hinnan kalliimman tuotantotavan mukaan, mikä on nyt kaasu. Tässä nyt ollaan ja haukotaan henkeämme.

Meille suomalaisille sähkön hinnan määrittely kaasun hinnan mukaan on täysin väärin, sillä meidän sähköämme ei tuoteta kaasulla, ainakaan kovinkaan suuressa mitassa. Siksi tuo vääristymä on oikaistava tavalla tai toisella, sillä muuten pienituloiset ja varsinkin vanhukset joutuvat pakkorakoon. Silloin vasarat paukkuvat konkurssihuutokaupoissa.

Kaarlo Kaseva

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut