Opettajapula vaivaa Suomea, vaan mitä suunnittelee Turun yliopisto

16.11. 5:00

Turun yliopisto, joka teki viime vuonna noin 35 miljoonan euron tuloksen, suunnittelee mittavia säästöjä. Yksi säästökohde on Raumalla olevan opettajankoulutuksen siirtäminen Turkuun. Samalla lakkautettaisiin Raumalla nyt järjestettävän käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelma kokonaan.

Turun yliopiston päättäjille toivoisi viisautta tämän päätöksen tekemiseen. Kyseessä olisi 1 700 lapsen, opiskelijan ja työntekijän koulutusyhteisön lakkauttaminen.

Turun yliopiston strategiassa vuosille 2021–2030 lukee muun muassa ”toimimme tiiviissä yhteistyössä suomalaisen yhteiskunnan kanssa ja osallistumme aktiivisesti alueemme kehittämiseen” sekä ”rakennamme rohkeasti hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta”.

Miten tämän strategian ja näiden missioiden hyväksyttyä Turun yliopisto voi edes suunnitella Rauman OKL:n alasajoa? Miten opettajankoulutuksen karsiminen toimii tiiviisti yhteiskunnan kanssa, miten se kehittää aluettamme tai rakentaa hyvinvointia tai kestävää tulevaisuutta.

Samaan aikaan, kun suomalaisten koulutustaso laskee ja pätevistä opettajista on huutava pula, päätetään lakkauttaa 1 100 opiskelijan opettajankoulutuslaitos. Jos Suomessa opettajana voisi toimia pelkästään pätevä, pedagogisesti koulutettu opettaja, olisi opettajapula varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissamme vielä suurempi kuin terveydenhuollon sairaanhoitajapula.

Rauman OKL:stä valmistuneet pedagogisesti pätevät opettajat työskentelevät ympäri Suomea sijaitsevissa päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa, toisella-asteella. yliopistoissa ja vapaan sivistystyön palveluissa, kasvatus-, opetus-, tutkimus- ja esimiestehtävissä.

Rauman OKL:n panos suomalaisten lasten ja nuorten kasvattamisessa ja kouluttamisessa on kiistaton. Nyt Turun yliopiston suunnittelemat säästötoimet ovat romuttamassa tämän tärkeän tehtävän. Suunnitellut säästötoimet iskisivät pahiten Rauman OKL:n olemassaoloon.

Rauman OKL:n rooli Suomen ja Satakunnan yliopistokentässä on tärkeä ja vaikuttava. Pidetään yhdessä huoli OKL:n pysymisestä Raumalla ja Satakunnassa sekä pätevien kasvattajien, kouluttajien ja opettajien saatavuudesta. Huolehditaan Satakunnan ja Suomen sivistyksestä kouluttamalla pedagogisesti päteviä opettajia jatkossakin Rauman Myllymäellä.

Minna Salminen

Rauman paikallisyhdistyksen puheenjohtaja

Mea Nordberg

Satakunnan alueyhdistyksen puheenjohtaja

OAJ

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut