Onko hallinto lainkaan huolissaan Suomen huoltovarmuudesta ja kotimaisesta ruuantuotannosta?

9.11. 5:00

Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston päällikkö Minna-Mari Kaila kertoi 15.10. Maaseudun Tulevaisuudessa EU-tukien maksuaikataulujen muutoksista. Kailan mukaan uudistus lähtee EU-tasolla päätetystä kokonaisuudesta.

Lieneekö kyseessä kuitenkin oman hallinnon jäykkyys ja kyvyttömyys sopeutua uuteen tilanteeseen?

Ongelmia nähtiin jo aiemmin tänä vuonna EU:n lypsylehmä- ja nautapalkkioiden kanssa, jolloin maksuaikataulujen muutoksille ei ollut löytymässä vaihtoehtoja edes ministerin pöydällä. Lopulta osittainen ratkaisu löytyi, vaikkakin maksatukset jäivät alamittaisiksi 40 prosentin maksuosuudella aiempaan 70 prosenttiin verrattuna.

Ratkaisu löytyi, kun koneistoa vain vähän ravisteltiin. Tässä uudessa tapauksessa haiskahtaa jälleen suomalaisen hallinnon tuttu tyyli: halu piiloutua EU:n selän taakse.

Nyt näyttää siltä, että esimerkiksi ympäristö- ja luomukorvaus maksetaan aiempaa myöhemmin. Syyksi kerrotaan tukivalvontojen siirtyminen CAP-tukikaudella 2023–2028 niin kutsuttuun monitorointiin eli satelliittikuvien perusteella tehtävään seurantaan. Näin laaja uudistus ei voinut tulla yllätyksenä.

Ruokaosastolla jaetaan ymmärrystä, että osalle viljelijöistä muutos voi tietää haasteita. Totuus kuitenkin on, että osalle viljelijöistä uudistus tarkoittaa ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Tässä tilanteessa suomalainen alkutuotanto ei kaipaa yhtään kapulaa rattaisiin.

Voimme osaltamme todeta, ettemme tule tällaista maksuaikataulua nielemään.

Piritta Rantanen (sd.)

Jari Myllykoski (vas.)

kansanedustajat, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut