Palkkojen ja eläkkeiden suhde

8.11. 5:00

Viime päivinä on mediassa ollut näkyvästi esillä eläkkeiden indeksikorotus. Tarkasteluajankohtana on vuoden viimeinen neljännes ja muutokset eläkkeisiin tulevat voimaan vuoden alusta.

Voimassa oleva eläkeindeksi lasketaan 80-prosenttisesti elinkustannusindeksin ja 20-prosenttisesti palkkaindeksin perusteella. Elinkustannusindeksin nousu on ollut tarkastelukaudella kiihtyneen inflaation vaikutuksesta merkittävästi palkkaindeksiä korkeampi. Tästä syystä myös eläkkeiden nousu on selkeästi palkkakehitystä suurempi.

Muutos on täysin poikkeuksellinen. Parin viime vuosikymmenen aikana eläkkeet ovat poikkeuksetta jääneet jälkeen palkkakehityksestä. Yhden vuoden poikkeus ei korvaa sitä kehitystä, joka eläkkeiden suuruus palkkoihin verrattuna olisi, jos palkkaindeksi olisi ollut aikaisempi 50/50.

Lisäksi käytettävissä oleviin tuloihin vaikuttaa se, että eläkkeitä verotetaan ankarammin kuin palkkoja. Jos verrataan keskenään samansuuruista vuosipalkkaa ja eläkettä, on eläkkeen verotus yli seitsemän prosenttia palkkaverotusta kireämpi.

Korkeampaa veroprosenttia perustellaan palkansaajalta pidätettävillä pakollisilla veroluonteisilla maksuilla (työeläke ynnä muut), jotka käytännössä vakuutusmaksujen luontoisina ovat sijoituksia omaan eläketurvaan. Eläkkeensaajan verotus ei omaa eläkettä enää kasvata, silti sama summa peritään nyt korkeampana veroprosenttina.

Tästä syystä eläkkeiden verotusta olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä tarkastella. Työn tuottavuuden kasvun ansiosta on osin perusteltua se, että palkkakehitys on hieman eläkkeiden kasvua suurempaa.

Itse eläkkeensaajana, eläkkeen noususta huolimatta, en silti toivo nykyisen hintakehityksen jatkuvan. Voimakkaasta inflaatiosta kärsivät niin eläkeläiset kuin palkansaajatkin. Tärkeintä on, että mahdollisuus tyydyttävään toimeentuloon kaikilla säilyy ja mielellään jopa paranee.

Suurimmat vaikeudet ovat pienituloisimmilla, olivatpa he eläkeläisiä tai työssä käyviä, heitä eivät veronkevennyksetkään auta.

Kiistämätön etu valtaosalla eläkeläisistä on se, että ei ole pakko käydä töissä.

Juhani Vähä-Ruka

eläkeläinen

Kokemäki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut