Tavoitteena toimintakykyiset ikäihmiset Suomessa

Kotona asutaan entistä pidempään, joten erilaisten palvelujen kehittämistä tarvitaan, kirjoittaja tietää.

6.11. 21:00

Kun on useamman vuosikymmenen ajan työskennellyt ikäihmisten parissa kotihoidossa, niin siihen liittyvät kehittämishankkeet ja muut kehitysnäkymät kiinnostavat edelleen.

Jo vuosia on puhuttu kotihoidon kehittämisestä. Kehitystä on tapahtunutkin, esimerkkinä toiminnanohjausjärjestelmä. Viimeisenä työvuotenani kotihoidossa vuonna 2009 toimittiin ryhmissä ja jaettiin ”asiakaspaikat” yhdessä arkiviikoiksi eteenpäin ja samalla keskusteltiin asiakkaiden tilanteesta. Toimintatapa oli mielestäni hyvä ja antoisa, myös tieto välittyi eteenpäin. Aikaa käytettiin viikoittaisiin kokoontumisiin noin tunti.

Kun siirryin pois kotihoidosta muihin tehtäviin, katsoin entistä työpaikkaani etäältä, ulkopuolisin silmin. Mietin, että toimintaa voisi kehittää paikallisestikin, kunhan vaan löydettäisiin siihen yhteinen sävel.

Ryhmät hoitaisivat ”omat asiakkaansa” itse niin arkisin kuin viikonloppuisinkin. Toimintatapa olisi itseohjautuva, ja samalla toteutuisi se asiakkaiden kovin kaipaama omahoitajajärjestelmä, samoin voisi myös omaa työaikaa suunnitella joustavasti. Tein tästä aikanaan esityksen, mutta se ei saanut kannatusta.

Kotona asutaan entistä pidempään, ja entistä iäkkäämpänä siirrytään hoivakotiin. Tehostettuun palveluasumiseen ei kuitenkaan kovin helposti ole mahdollista päästä.

Kotihoidon palveluja ja kotona asumisen mahdollistamista kehitetään kuitenkin edelleen. Kotihoidon käyntien lisäksi tarvitaan myös muita palveluja, kuten turvapuhelin, ateriapalvelu ja intervallijaksot. Näillä keinoilla jatketaan niin kauan kuin se on inhimillistä ja on taloudellisesti järkevää

Kotihoidon resurssien riittävyyteen liittyviä kehittämistoimia ollaankin toteuttamassa valtakunnallisesti erillisen hankkeen voimin yhtenä kokonaisuutena eli Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmana.

Edelleen tehostetun palveluasumisen ja kodin välimuodoksi tarvitaan muita asumis- ja tukimuotoja, eli esimerkiksi tavallista palveluasumista ja perhehoitoa, jos kotihoito ei riitä ja kriteerit tehostettuun 24/7 asumiseen eivät täyty tai hoitavaa omaista ei löydy.

Kotihoitoa olisi myös hyvä olla saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina ja jokaisena viikonpäivänä. Lisäksi äkillisiin tilanteisiin pitäisi olla määriteltynä akuuttitilanteiden toimintamalli.

Edellä mainitut asiat onkin kirjattu osaksi Tulevaisuuden sosiaali-ja terveyskeskusohjelma -hanketta. Toivottavasti asia etenee.

Pysytään toimintakykyisinä. Ja toivotaan ikäihmisenä "viimeisen vuoden" alkaessa, että silloin olisi toimiva ja ikäystävällinen järjestelmä vastaamassa kaikenlaiseen avuntarpeeseen – siihen juuri itselle sopivaan!

Tuula Nikula-Häkli

kansanedustajaehdokas (kesk.)

Kokemäki

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut