Valtuustoryhmästä erotettu Jari Haapaniemi: ”Minä arvostan kuntalaisia – en kumarra Ismo Läntiselle!”

Porin perussuomalaisten varavaltuutettu Jari Haapaniemi (arkistokuvassa keskellä) toteaa mielipidekirjoituksessaan, että hänellä on teknisen lautakunnan jäsenenä oikeus vapaaseen päätöksentekoon esimerkiksi palloiluhallista päätettäessä. Kuva perussuomalaisten vaalikampanjatilaisuudesta Porin Eetunaukiolta ennen kevään 2011 eduskuntavaaleja.

2.11. 10:58

Allekirjoittanut ja kolme muuta henkilöä erotettiin 25.10.2022 Porin perussuomalaiset ry:n hallituksen kokouksessa valtuustoryhmän jäsenyydestä.

Porin kaupungin tekninen lautakunta on toimialansa asiantuntijaelin. Lautakunnalla on lakiin perustuva oikeus hylätä tai hyväksyä päätettäväksi tuotuja esityksiä. Tekninen lautakunta ei toimi kumileimasimena, vaikka jotkut näyttävät niin luulevan.

Minulla on teknisen lautakunnan jäsenenä oikeus vapaaseen päätöksentekoon esimerkiksi palloiluhallista päätettäessä. Päätöksentekoani teknisessä lautakunnassa ei ohjaile Porin perussuomalaiset ry:n hallitus tai sen johtohenkilöt.

Minulle on tärkeää, että julkisissa hankkeissa noudatetaan täysin aukottomasti muun muassa hankintalakia. Tulkinnanvaraa ei saa jäädä, ja luottamushenkilöinä lautakunnissa esittämiimme kysymyksiin meillä on tiedonsaantioikeus.

Odotan lisäksi päätöksenteon tueksi virkamiesten osaavan vastata kaikkiin asiaa koskeviin relevantteihin kysymyksiin. Velvollisuutemme lautakunnissa on muun ohella toimia kulloinkin voimassa olevien lakien mukaisesti sekä kokonaisvaltaisesti harkita asiaan vaikuttavaa vallitsevaa tilannetta.

Olen lautakunnassa vastuussa päätöksistäni ainoastaan kuntalaisille, joiden edun mukaisesti tulee pyrkiä parhaaseen mahdolliseen päätöksentekoon kulloinkin käytettävissä olevien tietojen pohjalta. En ole vastuussa päätöksistäni Porin perussuomalaiset ry:n hallitukselle tai sen johtohenkilöille.

Koko Suomi on taloudellisen taantuman kynnyksellä. Ihmettelen, miten osa voi edes sanoa ääneen, saati ajatella, ettei mikään tilanne maailmalla tai taloudessa voi vaikuttaa esimerkiksi palloiluhallihankkeeseen.

Muuttuneeseen tilanteeseen on voitava ja saatava reagoida. Asioita ei voi ajaa puusilmäisesti kohti jotain tiettyä tavoitetta ottamatta huomioon muuttuneita olosuhteita. Kuntalaisten veroeuroja on käytettävä kustannustehokkaasti eri kohteisiin. Selkeästi ylimitoitettujen julkisten rakennushankkeiden aika ei mielestäni ole nyt. Niihin olisi jatkossa hyvinäkin aikoina suhtauduttava osin kyseenalaistavasti, julkisia varoja säästellen.

Porin perussuomalaisten valtuustoryhmässä oli seitsemän valtuutettua kaudella 2017–2021. Kuntavaaleissa 2021 valtuutettujen määräksi tuli 11 valtuutettua. Palloiluhallijupakan seurauksena perussuomalaisten valtuustoryhmässä on nyt kahdeksan valtuutettua.

Porin perussuomalaisten valtuustoryhmällä ei ole enää loppukaudella 2021–2025 mitään merkitystä päätöksenteossa. Perussuomalaiset ovat omalla toiminnallaan romahduttanut valtuustoryhmänsä vaikutusmahdollisuudet nollaan.

Kokoomus ja SDP pystyvätkin nyt hyödyntämään Porin perussuomalaisten valtuustoryhmää haluamallaan tavalla, omien pyrkimystensä edistäjänä. Perussuomalaiset pääsevät siis enää vaikuttamaan vain silloin kun kokoomukselle tai SDP:lle se sopii ja silloinkin vain siinä tapauksessa, ettei Vasemmistoliitto halua lähteä kokoomuksen tai SDP:n kelkkaan. Vasemmistoliitolla on sama määrä valtuutettuja kuin perussuomalaisilla.

Onko järkevää, että 25.10.2022 neljän valtuustoryhmän jäsenen erottamisen jälkeen Ismo Läntinen 27.10.2022 Satakunnan Viikon haastattelussa toteaa seuraavasti: ”He miettivät ja pohtivat. Voidaan ottaa takaisinkin, ja voimmehan ottaa toisestakin puolueesta ryhmään jos joku haluaa.” Luulenpa, ettei taida olla isompaa tunkua perussuomalaisten valtuustoryhmään.

Erottaminen valtuustoryhmästä on toteutettu omia yhdistys- sekä puolueen linjaamia sääntöjä noudattamatta. Minulle ei ole varattu kuulemista, minua ei ole huomautettu tai varoitettu eikä minulle näin ole annettu mahdollisuutta puolustautua. Valtuustoryhmää ei myöskään asiassa kuultu.

Tämän palloiluhallihankkeen osalta minua on syytetty muun muassa yhdistyksen vahingoittamisesta, valtuustoryhmän vahingoittamisesta ja palloiluhallihankkeen kaatamisesta. Neljän valtuustoryhmän jäsenen sijasta syytettyjen penkillä pitäisi istua virheelliseen päätöksentekoon Porin perussuomalaiset ry:n hallituksessa osallistuneet ”avainhenkilöt”.

Minulle on muodostunut tämän palloiluhallijupakan tiimoilta selkeä kuva siitä, että Porin perussuomalaiset ry:ssä ei saa olla omia mielipiteitä asioista, jos ne ovat ristiriidassa joidenkin henkilöiden tärkeinä pitämien asioiden kanssa.

Päätös valtuustoryhmästä erottamisesta ei tullut minulle yllätyksenä, osasin odottaa jotain tällaista tapahtuvaksi.

Jari Haapaniemi

varavaltuutettu, teknisen lautakunnan jäsen (ps.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut