Kunnat vahvemmin rakentamaan työllisyyttä ja elinvoimaa

2.11. 5:00

Kuntien tehtävät muuttuvat vuoden 2023 alusta merkittävästi. Lääkärit, sosiaalityöntekijät, sairaanhoitajat, lähihoitajat ja monet muut arjesta tutut ihmiset siirtyvät työskentelemään hyvinvointialueille.

Kuntien laajimmat tehtävät koskevat jatkossa varhaiskasvatusta, opetusta ja sivistystä – teknisen toimen tehtäviä lumen aurauksesta alkaen unohtamatta.

Näiden tuttujen arjen kannalta tärkeiden tehtävien lisäksi kunnat saavat kuitenkin vuoden 2024 aikana aivan uusia tehtäväalueita.

Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta vuonna 2024 kuntien järjestettäväksi. Kunnille tämä tarkoittaa, että kunnat pystyvät nykyistä enemmän vaikuttamaan oman alueensa työllisyyteen ja elinvoiman kehittämiseen.

Ihmisille ja yrityksille tämä tarkoittaa sitä, että erilaiset palvelut tulevat lähemmäksi kotia. Muutos on tervetullut, sillä kunnissa tunnetaan oman kotiseudun tarpeet valtiota ja maakuntaa paremmin.

Monilla työpaikoilla, niin yrityksissä kuin julkisella sektorilla, on ongelmana ollut jo nyt sopivan työvoiman saatavuus. Tärkeiden yhteiskunnallisten palvelujen hoitaminen ja yritysten toimintaedellytykset ja kasvu ei kuitenkaan saa olla kiinni työvoimapalveluiden toiminnasta.

Kunnilla on yhteistyössä muun muassa paikallisten oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa mahdollisuus tulevaisuudessa vastata tähän haasteeseen nopealla ja joustavalla työotteella, joka lähtee niin yritysten kuin työntekijöiden yksilöllisistä tarpeista.

Uudistuksen yhteydessä on huolehdittava saumattomasta yhteistyöstä hyvinvointialueen kanssa. OECD:n tutkimusten mukaan Suomessa on poikkeuksellisen paljon työttömänä ihmisiä, jotka tarvitsevat työllistymisen tueksi sosiaali- ja terveyspalveluja.

Läheltä saatavilla ja oikea-aikaisilla palveluilla voidaan tukea tuhansien ihmisten matkaa kohti työelämää. Työllistymistä tukee myös se, että onnistumme muokkaamaan ihmisille erilaisia työtehtäviä heidän omien kykyjensä mukaan. Onhan oikeus tehdä työtä omien edellytysten mukaan meidän jokaisen perustavanlaatuinen oikeutemme.

Aika kuluu nopeasti, ja vaikka vuosi 2024 tuntuu vielä kaukaiselta, niin TE-palveluiden siirtyminen kuntien vastuulle tapahtuu pian. Valmistautuminen on monin paikoin jo alkanut, mutta sitä tulee koko ajan kiihdyttää.

Hyvin toteutettuna työ- ja elinkeinopalveluiden siirtyminen kuntiin tulee antamaan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia vahvistaa paikallista elinvoimaa. Siitä elinvoimasta kasvaa myös mahdollisuudet ylläpitää ja kehittää hyvinvointivaltiota, joka tarvitsee korkeaa työllisyyttä ja hyvinvoivia yrityksiä sekä työntekijöitä.

Ari Reunanen

kunnanvaltuutettu (sd.)

Eura

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut