Energiakriisi uhkaa ensi talvena lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksia

Jotta lasten ja nuorten liikuntamahdollisuudet voidaan turvata, kyse on kirjoittajan mukaan melko pienestä lisäpanostuksen tarpeesta.

1.11. 6:00

Sähkön hinnan raju nousu uhkaa viedä harrastuksen useilta lapsilta ja nuorilta. Näin on uutisoitu muun muassa Harjavallasta. Vastaavia uhkakuvia on kerrottu kaikkialta Suomessa.

Kallis sähkö iskee ensi talvena erityisesti kaikkiin sisätiloissa harrastettaviin urheiluharrastuksiin. Toki useat ulkoliikuntalajitkin edellyttävät sähköä, jotta niitä voidaan harrastaa.

Sanotaan, että erilaiset liikuntaharrastukset pitävät nuoret pois kaduilta. Sen lisäksi kaikenlainen liikkuminen edistää lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa jääkiekko. Jääkiekon parissa urheilee ja liikkuu, eri ikäluokat mukaan lukien, pienemmissäkin seuroissa satoja, suuremmissa jopa tuhansia lapsia ja nuoria. Monet lajit liikuttavat maassamme suuria joukkoja sekä kilpa- että harrastustarkoituksessa.

UKK-instituutista kerrotaan, että lasten ja nuorten liikkuminen vaikuttaa terveyteen monen tekijän kautta aikaansaaden lukuisia terveysvaikutuksia. Liikunta parantaa terveyttä, ehkäisee sairauksia, on tärkeää aivojen hermoverkkojen kehittymiselle, kehittää tuki- ja liikuntaelimistöä, auttaa oppimaan vuorovaikutustaitoja, auttaa luomaan ja ylläpitämään sosiaalisia suhteita, luo edellytyksiä elinikäisen liikunnan ja terveellisten elintapojen noudattamiselle, vain joitakin mainitakseni.

Jotta lasten ja nuorten liikuntamahdollisuudet voidaan turvata, kyse on maailmantilanne huomioon ottaen, melko pienestä lisäpanostuksen tarpeesta. Esimerkiksi Harjavallassa jäähalliyhtiön kohdalla puhuttiin noin 80 000 euroa kasvavasta sähkölaskusta, joka on jopa kaatamassa koko yhtiön.

Kuntien on tultava mukaan näihin talkoisiin. Se tiedetään, että rahareikiä on paljon.

Lasten ja nuorten liikuttaminen on kuitenkin mitä parhainta ennaltaehkäisevää työtä. Terveen harrastuksen parissa elämä pysyy oikeilla raiteilla, samalla hoidetaan ja kehitetään ihmisen fyysistä ja henkistä terveyttä. Kerrannaisvaikutukset ovat suuret. Nyt päätökset pitää tehdä siten, että päästään pahimman yli.

Jukka Moilanen

aktiiviliikkuja yli 60 vuoden ajan

urheilevien lastenlasten vaari

Harjavalta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut