Timo Aro: Saisiko Kokkolasta mallia Porille? – Olen Kokkolalle avoimesti kateellinen!

Asukasluvultaan kaksi kertaa Poria pienemmän Kokkolan Urheilupuiston budjetti on mittaluokaltaan 3,5 kertaa suurempi kuin Porin kaatunut monitoimiareena, laskee Timo Aro mielipidekirjoituksessaan.

Kokkolan keskustaa.

28.10. 5:30

Kokkolasta kajahti ja kovaa viime maanantaina. Kokkolan kaupunginvaltuusto teki massiivisen urheilupuiston rakentamiseen liittyvän liikuntapaikkapäätöksen. Valtuusto päätti myöntää Kokkolan Urheilupuisto Oy:lle enintään 74,9 miljoonan euron lainalle omavelkaisen takauksen.

Tuleva Urheilupuisto-hanke pitää sisällään hybridiareenan, jalkapallostadionin monitoimihallin yhteyteen, harjoitusjäähallit, jäähallin saneerauksen ja urheilutalon saneerauksen. Hybridiareena mahdollistaa lajien monipuolisen kirjon telinevoimistelusta parkouriin, kiipeilyseinistä sisäjuoksuratoihin. Kaikkea ei haluta rakentaa pelkästään jalkapallon ja jääurheilun ehdoilla.

Valtuustolle oli vaihtoehtona ”halvempi” 55 miljoonan euron malli, mutta valtuusto äänesti äänin 33–10 jatkoon kalliimman, noin 75 miljoonan euron vaihtoehdon. Urheilupuisto-hanke toteutetaan niin sanotulla allianssimallilla.

Kokkolan tavoitteena on, että kaikki on valmista kesällä 2025 eli jo vajaan kolmen vuoden päästä. Urheilupuisto tulee aivan keskustan tuntumaan. Tila luo samalla modernit puitteet suurille tapahtumille, messuille, konferensseille ja konserteille.

Vanha sanonta kuuluu, että ”tikulla silmään, sitä joka vanhoja muistelee”. En malta olla silti palaamatta Porin monitoimiareenan keskeyttämispäätökseen perspektiivin vuoksi.

Kokkolan Urheilupuiston budjetti on mittaluokaltaan 3,5 kertaa suurempi kuin Porin kaatunut monitoimiareena. Kokkola on asukasluvultaan lähes kaksi kertaa pienempi kuin Pori. Kokkolan vaikutusalueella asuu kolme kertaa vähemmän asukkaita kuin Porin vaikutusalueella.

Kokkola teki rohkean arvovalinnan ja päätti panostaa oman kaupungin lasten, nuorten, harrastajien, urheiluseurojen ja kaikkien kokkolalaisten pitovoimaan. Päätös ei ainakaan vähennä alueen vetovoimaa eikä asukkaiden toivoa ja tulevaisuususkoa. Kokkolan henki oli se, että jos jotain tehdään, tehdään se kerralla kunnolla ja isosti pohjalaiseen tyyliin.

Kyllä: olen avoimesti kateellinen Kokkolan kyvystä ja rohkeudesta ajatella isosti ja tehdä tulevaisuustekoja!

Timo Aro

alue- ja väestönkehityksen asiantuntija

kaupunginvaltuutettu (vihr., sit.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut