Menneet metsäläiset – ylistys Suomenniemen metsien maille

26.10. 9:15

Olemmeko me, sukumme ja juuremme metsien perimään kadottaneet metsäläiset? Nykyään kohta myös varmaan ilman niitä metsiä.

Mistä nousee mielemme hyvinvointi? Mistä saamme juurevuutemme entisenlaiseen luontoyhteyteen. Yhteyttä luontoon, joka kaiken meille antaa ja johon kuulumme. Halusimme tai emme ja aikaan, jolloin ihmiset osasivat kunnioittaa ja lukea, olla yhtä luonnon kanssa.

Metsä pelotti petojen ja pimeyden vuoksi, mutta toi myös turvan ja lämpöä poltettavista puista, risuista, ruokaa saaliseläimistä, marjoista ja sienistä.

Metsää pidettiin luonnollisena tapana hankkia terveyttä. Pihkaa valmistettiin salvoiksi, hammassäryn voittamiseksi. Keväällä havuista kerättynä valmistettiin keppisoppaa. Ja myös paljon muuta.

Oltiin enemmän yhtä ja metsää myös kunnioitettiin ja kiitettiin, sieltä saamasta tärkeistä ainesosista.

Vanhat männyt ja kuuset, puhumattakaan katajan tervehdyttävistä voimista, on tuonut meille terveyttä, suojaa ja mielenrauhaa aina. Keuhkoparantoloita perustettiin mäntymetsien keskelle, koska metsän ja raittiin ilman tiedettiin tekevän hyvää. Männyn haihtuvat öljyt tiedettiin silloin hengitysteiden toiminnan parannukseksi.

Nyt puista varmaan eniten kuusi kärsii kuivuudesta ja on siirtymässä pohjoista kohden. Kyllä, se on oikeasti totta, myös kasvit ja puut siirtyvät ja muuttavat elinolosuhteiden pakosta. Aivan kuten myös ihmiset.

Mitä tapahtuu, kun kuusi ei eteläisessä Suomessa enää menesty? Tuleeko jotakin uutta tilalle? Mikä puu valtaa Suomen metsiä? Siihen on sopeuduttava. Jos pystyisimme ennallistamaan ja pitämään mahdollisimman paljon luonnonvaraiset metsät aitoina metsinä, ehkä ne sudetkin pysyisivät siellä korpimailla. Johon niiden toivotaan menevän.

Säilytetään suomen metsät monimuotoisuutta, luonnonvaraisuutta kunnioittaen.

Ilona Stenfors-Jokinen

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut