Psoriasis on hoidettava tehokkaasti – uusilla hyvinvointialueilla on kaikki mahdollisuudet satsata pitkäaikaissairaiden hoitopolkuihin

25.10. 6:15

Psoriasis ei ole pelkkä ihottuma, vaan tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka voi vaikuttaa koko kehoon ja mielenterveyteen. Tämän viikon lauantaina 29. lokakuuta vietetään maailman psoriasispäivää teemalla Koko kehon sairaus. Haluamme muistuttaa, että psoriasiksen kokonaisvaltainen ja tehokas hoito on kaikkien etu.

Psoriasista sairastaa noin 100 000 suomalaista. Kolmasosalla heistä on nivelpsoriasis, joka voi aiheuttaa pysyvää tuhoa niveliin. Psoriasis lisää riskiä moniin muihin sairauksiin, kuten diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä masennukseen.

Vaikka psoriasista ei voida parantaa, siihen on tarjolla paljon toimivia hoitoja, jotka mahdollistavat sairastavan hyvän elämänlaadun ja pysymisen työkykyisenä. On sekä psoriasista sairastavan, hänen läheistensä että yhteiskunnan etu, että psoriasista hoidetaan suunnitelmallisesti ja ajoissa.

Tästä huolimatta psoriasista sairastavan hoitopolku on terveydenhuollossa usein katkonainen: Oikean diagnoosin saaminen voi kestää vuosia ja pysyvän hoitosuhteen muodostaminen voi olla hankalaa. Moni sairastava ei saa riittävästi tietoa esimerkiksi kuntoutusmahdollisuuksista. Pirstaleisen hoitopolun vuoksi moni sinnittelee arkea tai työtä haittaavien oireiden kanssa, vaikka apua olisi saatavilla.

Uusilla hyvinvointialueilla on kaikki mahdollisuudet satsata pitkäaikaissairaiden hoitopolkuihin. Psoriasiksen tuntemusta ja tunnistamista tulee vahvistaa perusterveydenhuollossa, jotta diagnoosiviiveet lyhenevät. Jokaisen psoriasista sairastavan kanssa tulee laatia hoitosuunnitelma mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Suunnitelmaan tulee kirjata henkilön tarvitsemat toimenpiteet ja sen toteutumista on seurattava säännöllisesti.

Psoriasista sairastavilla ja muilla pitkäaikaissairailla on oikeus hyvään elämänlaatuun. Sen toteutuminen edellyttää, että psoriasiksen hoito laitetaan hyvinvointialueilla kuntoon.

Heidi Viljanen

kansanedustaja ja aluevaltuutettu (sd.), eduskunnan Psoriasis-ryhmän puheenjohtaja

Sonja Bäckman

toiminnanjohtaja

Psoriasisliitto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut