Väestömme vanhenee – samalla lisääntyvät kaatumistapaturmat, osteoporoosi ja murtumat

23.10. 21:00

Suomessa ikääntyvien määrä kasvaa nopeimmin Euroopassa. Samalla kasvaa osteoporoosia sairastavien määrä. Kyseessä on kansantaloudellisesti ja kansanterveydellisesti merkittävä potilasryhmä jo nyt, sillä osteoporoosia sairastaa 336 000 suomalaista.

Tällä hetkellä osteoporoosin ja sen seurausten hoitoon menee Suomessa vuodessa 611 miljoonaa euroa, josta murtumien hoitoon menee lähes 410 miljoonaa ja 190 miljoonaa murtumien aiheuttamaan hoivaan. Kulut nousevat tulevaisuudessa väestön ikääntymisen vuoksi merkittävästi.

Osteoporoosi on maassamme alidiagnostisoitu ja -hoidettu pitkäaikaissairaus. Vain 30 prosenttia nikamamurtumista havaitaan terveydenhuollossa.

Hyvänä esimerkkinä on tänä vuonna julkaistu kansainvälinen tutkimus, jonka mukaan vain 20 prosenttia osteoporoosia sairastavista naisista saa Suomessa tarvitsemaansa hoitoa (Scope21). Muihin Euroopan maihin verraten Suomi pärjää vertailussa heikosti.

Vuosittain maassamme tulee 45 000 osteoporoosiperäistä murtumaa. Osteoporoosin aiheuttaman murtuman syyn selvittämättä jättäminen johtaa toistuviin murtumiin, työ- ja toimintakyvyn heikkenemiseen, pahimmillaan lonkkamurtumaan tai toistuviin nikamamurtumiin sekä elinajanodotteen lyhenemiseen aiheuttaen yhteiskunnalle kasvavia hoidon ja hoivan kuluja sekä merkittävän hyvinvointitappion.

Väestön ikääntyessä murtumien määrä tulee kasvamaan, ja samalla kasvavat hoidon ja hoivan kulut.

Kestävä terveydenhuolto edellyttää niukkojen voimavarojen priorisointia kestävien periaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on varmistaa oikeudenmukaiset ja vaikuttavat palvelut kaikille kansalaisille. Terveydenhuollon painopistettä on tärkeää siirtää laajoja kansanryhmiä koskevien sairauksien hyvään hoitoon ja toimintakyvyn ylläpitoon.

Hoitamalla osteoporoosi hyvin voidaan estää kymmeniätuhansia turhia murtumia ja tukea väestön ikääntymistä nykyistä toimintakykyisempänä.

Suomen Luustoliitto ry

Tiina Huusko

puheenjohtaja

Ansa Holm

toiminnanjohtaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut