Suomalaisen ruoan tuottajat, te ansaitsette parempaa

Kirjoittajan mielestä Suomessa tulisi lisätä tietoisuutta siitä, miten ruokatuotanto toimii.

23.10. 17:00

Suomalainen ruoka tulee maalta. Se on maanviljelijöiden ja maataloustuottajien työn tulosta. Hyvää Suomesta -merkki pakkaustuotteen kyljessä marketin hyllyllä kertoo kuluttajalle tuotteen olevan suomalainen tuote ainakin 95-prosenttisesti.

Se miten tuote on päätynyt hyllyyn, on tiedon, taidon ja työn tulos, jota meidän pitää jakaa eteenpäin. Tiedon jakaminen ei takaa meidän omavaraisuuttamme, vaan maataloustuottajan arvostuksen tulee näkyä meidän poliittisessa päätöksenteossamme.

Jo lapsesta asti käymme koulussa läpi, miten ruoantuotanto Suomessa toimii. Tietoisuutta tulisi lisätä esimerkiksi kokonaisen oppiaineen verran: ketkä kaikki ovat niitä henkilöitä, joita tarvitaan tähän prosessiin pellolta pöytään.

Maataloustuottajat takaavat meille laadukasta ja puhdasta ruokaa sekä pitävät huolen maamme omavaraisuudesta. Kuitenkin monen tuottajan yllä leijuu synkkiä pilviä.

Elintarviketeollisuus vie suuren siivun lopputuotteen hinnasta. Tämän lisäksi kaupat haluavat omansa eli tuottajan osuudeksi sovittu hinta jää varsin pieneksi.

Työn määrään ja kuormittavuuteen nähden osuus on liian pieni. Aika harva meistä on 365 päivää vuodessa kiinni työssään 24/7, niin kuin monet maataloustuottajat ovat.

Onko kukaan koskaan miettinyt heidän työhyvinvointiaan ja työssä jaksamistaan? Onko kukaan koskaan kysynyt heiltä itseltään, miten Suomen valtio voisi tukea heitä paremmin?

Lisäksi he pyörittävät omaa perhearkeaan ja asuvat yleisimmin tilojensa läheisyydessä kauempana kasvukeskuksista. Se tarkoittaa, että heidänkin tarvitsemansa palvelut, kuten terveydenhuolto ja koulut, on viety kauemmas monissa kunnissa.

Tällä hetkellä Suomessakin koetaan ennätysmäisiä energian ja polttoaineiden hinnannousuja. Näillä kaikilla on vaikutus myös maataloustuottajien toimintaan.

Jo ennen koronaa ja Ukrainan kriisiä tilojen tuottavuus oli laskussa. Nyt jos koskaan maataloustuottajat tarvitsevat tukea ja arvostusta työlleen, jotta meillä on jatkossakin tarjolla suomalaista ja Suomessa tuotettua ruokaa.

Maatilat tarvitsevat myös tukea selvitäkseen energiakriisistä.

Miten me voimme vaikuttaa asiaan? Mitkä asiat vaikuttavat siihen, että maatalousala säilyttää nykyisen pitovoimansa ja lisää vetovoimaansa?

Maatalous työllistää myös välillisesti paljon: erilaisia kuljetusyrityksiä, eläinlääkäreitä, konekauppiaita, rehunmyyjiä, -ostajia, seminologeja, kirjanpitäjiä ja niin edelleen.

Maatalouden tukijärjestelmä perustuu EU:n sanelemaan maatalouspolitiikkaan. Maatalouspolitiikka pitää sisällään viljelijöiden tulotason turvaamisen, omavaraisuuden, vientiylijäämän tuottamisen tai edulliseen maahantuontiin pyrkimisen. Lisäksi se pitää sisällään erilaisia tukia liittyen ympäristöön ja tuotannon määrään. Tukien saamisen ehtoina ovat muun muassa elintarviketurvallisuus, eläinten hyvinvointi ja ympäristönsuojelua koskevat säädökset.

EU:ssa, jossa monet säädökset asetetaan, pitäisi enemmän huomioida olosuhteiden vaikutuksia maatilojen toimintaan. On täysin eri asia olla viljelijä Keski-Euroopassa kuin Suomen pohjoisissa olosuhteissa.

Toivonkin, että tulevaisuudessa maataloustuottajia kuunnellaan enemmän ja tietoisuutta viedään eteenpäin.

Heidi Sakari

Porin kaupunginvaltuutettu (ps.)

Satakunnan aluevaltuutettu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut