Kaupunki vastaa vaatimuksiin kehittää Porin keskustaa – ”Kaupunki on hoitanut Porin sydäntä pitkäjänteisesti”

Kaupungilla on kirjoittajien mukaan tällä hetkellä meneillään useita sen elinvoimaa vahvistavia uudistuksia ja hankkeita.

1990-luvulla syntynyt Promenadi-Pori-kaupunkikeskustaprojekti laajensi kävelykadun ideologiseksi, koko kaupunkikeskustan kattavaksi johtoteemaksi.

21.10. 3:00

Keskusta on kaupungin sydän, eikä sen merkitystä voi liioitella. Kirjoituksessaan (SK 7.10.) Jari Taimi ja Pekka Kakko pohtivat kaupungin roolia ja näkyvyyttä yhteisen keskustamme kehitystyössä.

Kaupunki on hoitanut Porin sydäntä pitkäjänteisesti, määrätietoisesti ja tavoitteellisesti. Perusta luotiin 1990-luvun puolivälissä, kun Promenadi-Pori-kaupunkikeskustaprojekti hyväksyttiin ja vuonna 1977 perustettu kävelykatu laajentui ideologiseksi, koko kaupunkikeskustan kattavaksi johtoteemaksi.

Promenadi-Pori toimii edelleen lähtökohtana kaupunkikehitykselle. Kompaktiin kaupunkirakenteeseen pohjautuva malli on ylläpitänyt kaupunkikeskustan alueen kilpailukykyä, tarjonnut viitekehyksen moninaisille hankkeille ja mahdollistanut uusien toimijoiden sekä toimintojen sijoittumisen.

Promenadi-akselilla on toteutettu merkittäviä kaupunkivetoisia kehityshankkeita, joista keskeisimpinä porttaalikäytävä, matkakeskus ja sen yhteydessä käynnistetty cityliikenne sekä urheilukeskuksen ja jokikeskuksen alueiden uudistaminen.

Määrätietoisesta kehittämisestä kertoo myös Porin kansallisen kaupunkipuiston perustaminen vuonna 2002. Kaupunkipuisto on Promenadi-Porin ohella yksi kaupunkirakenteen kehittämisen pääteemoista; keinoja, joilla luomme arvokkaita arjen puitteita sekä elämiselle että yrittämiselle Porin keskustassa.

Kaupunkikeskustan alueella on parhaillaan suunnittelussa ja toteutuksessa liikenneverkkouudistus, kauppatorin suunnittelu, taidemuseon peruskorjaus ja pääkirjaston tarveselvitys väistötilaselvityksineen, jotka osaltaan vahvistavat elinvoimaa ja elävyyttä.

Jokikeskuksen toteuttamisen 2. vaihe on käynnissä, samoin Keskusaukion parannustyö. Kaupunki on yhteistyötahojen kanssa kehittämässä myös pysäköintiopastuksen uudistusta, jonka toteutukset sijoittuvat ensi vuoteen.

Keskustan kehittämisohjelman lisäksi kaupunki on käynnistänyt maapoliittisen ohjelman uudistamistyön, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä asukasmäärää kaupunkikeskustassa tarjoamalla keinoja ja kannustimia täydennys- ja lisärakentamiseen.

Kaupunkikeskustan elinvoiman kasvattaminen on kiistatta kaupungin, tuleva kaupunginjohtaja mukaan lukien, avaintehtävä. Keskustassa on eniten kaikkea ja kehitystyö edellyttää erilaisten intressien yhteensovittamista.

Työssä onnistuminen taas edellyttää laajaa vuorovaikutusta, monipuolista yhteistyötä ja määrätietoisia toteutuksia, vaikka pieniä ja pistemäisiäkin, kunhan ne toteuttavat yhteisesti hahmotettua tulevaisuuskuvaa ja yhteisesti asetettuja tavoitteita.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi tarvitaan kaupungin osalta ennen kaikkea investointeja julkisten tilojen ja toimintojen kehittämiseen sekä infran ja kaupunkiympäristön uudistamiseen. Kaupunki luo kasvun mahdollisuuksia myös varmistamalla maankäytölliset ja joustavien lupamenettelyjen edellytykset.

Yhteistyön varmistamiseksi on myös lähdetty uudistamaan toimintatapoja ja vuorovaikutuksen menetelmiä. Osallisuuden rinnalle on nostettu yhteissuunnittelun kulttuuria.

Porin kaupungin, Porikortteleiden ja ydinkeskustan yrittäjistäkin koostuvassa paikallisessa toimintaryhmässä yhteistyötä on tehty aktiivisesti, luotu uusia toimintamalleja ja perustettu yhteistyöverkosto aktiivista tiedonvaihtoa, yhteistyörakenteiden luomista ja voimaannuttamista varten. Yhä tärkeämpää on se, miten asioita tehdään ja edistetään.

Porin päivän viikolla järjestetty ensimmäinen Kaupunkifoorumi on yhteistyöverkoston toiminnan tuloksena syntynyt vuorovaikutusmuoto ja tapahtuma, jossa kaikki keskustan tulevaisuudesta kiinnostuneet pääsevät verkostoitumaan ja inspiroitumaan. Seuraava kaupunkifoorumi järjestetään joulukuussa, aiheena on kaupunkivetoiset kehityshankkeet ja keskustan ajankohtaiset uudistumiskohteet. Toivotamme kaikki tervetulleiksi.

Mikko Nurminen on Porin kaupungin rakennusvalvontayksikön päällikkö ja Sari Kivioja yhdyskuntasuunnittelija. Molemmat ovat Porin kaupunkikehitysryhmän jäseniä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut