Kirjanpito kertoo, mihin on varaa

17.10. 19:52

Kirjanpito on ainoa tarkka tieteenmuoto. Se kertoo, onko varaa tehdä jotain vai ei.

Porin palloiluhallihanketta on palloiltu nyt kuukausikaupalla mediassa. Mielipiteitä puolesta ja vastaan on riittänyt. Onko kaupungilla siihen varaa, siitä en ole selkeää kantaa ainakaan itse nähnyt.

Tarpeita on varmasti lukuisia. Porissa ei esimerkiksi ole kunnon jäähallia.

Kirjanpito pystyy määrittelemään resurssit: mihin on varaa ja mihin ei. Tämän jälkeen poliittiset päättäjät päättävät, mihin käytössä olevat varat kohdistetaan.

Nyt ajatellaan vain seuraavia vaaleja.

Hyödyllisempää olisi ajatella kuin startup-sijoittaja, joka näkee, mikä sijoitus voisi tulevaisuudessa olla positiivinen.

Jos tarkastelemme Poria, ei näky ole kaunis. Tori, kaupungin henki, elämä ja keuhkot, on lähes kuollut. Sen ympäristössä useamman korttelin alueella, on paljon tyhjiä liikehuoneistoja. Surullista.

Tämä vaikuttaa kiinteistöjen hintoihin. Torin ympäristöstä voi ostaa asunnon, jonka neliöhinta on murto-osa Helsingin neliöhinnoista.

Kaikesta tästä huolimatta hukataan energiaa palloiluhallihankkeeseen. Pitäisi mieluummin keskittyä virittämään Porin keskustaan uutta elämää. Keskustaa pitäisi kehittää ja rakentaa niin, ihmiset tulevat takaisin keskustaan marketeista ja vastaavista.

Hullua visiointia on osoitettu esimerkiksi Turussa, kun torin alle tehtiin parkkihalli. Tori katetaan ”kuvulla”. Luodaan uusi markkinapaikka keskellä kaupunkia. Kaupungin varat eivät riitä tähän. Haetaan valtion tukea ja EU-tukea, metsästetään riskisijoittajia. Luodaan yksinkertainen malli pienille sijoittajille osallistua hankkeeseen.

Mahdollisuuksia löytyy varmasti vielä useita. Tärkeintä on halu ja rohkeus liikkua tähän suuntaan eikä vain ajatella seuraavia vaaleja ja mitä puoluetoimisto Helsingissä sanoo.

Palloiluhalli, jäähalli ja muut vastaavat hankkeet, mitä ne tekevät Porin vireydelle: eivät mitään.

Ongelmiin pitää tarttua niiden juurista. Pikaratkaisut ovat silmänlumetta. Miten tehdä Porista houkuttelevampi?

Miten olisi aloittaa keskustasta – enkä nyt tarkoita puoluetta.

Heikki Lassila

Luvia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut