Viranomaisten puututtava aiheettomiin hinnankorotuksiin

Hintojen nousu voi johtaa kulutuksen supistumiseen, yleiseen epävarmuuteen ja sitä kautta edelleen kansakunnan henkisen tilan heikkenemiseen, kirjoittaja arvelee.

14.10. 18:45

Energian hinta, inflaatio ja koronnostot ovat käynnistäneet lumivyörymäisen hintojen nousun. Tämä koskee suurinta osaa tuotteita ja palveluja. Niistä vain osaa valvoo viranomainen.

Sellaisia ovat yleisimmät elintarvikkeet, polttoaineet, energia ja yhteiskunnan keskeiset palvelut. Näiden korotusten yhteisvaikutus näkyy inflaationa.

On kuitenkin lukematon määrää tuotteita, joiden korotusta ei voida selittää valmistuskustannusten nousulla. Monet tuottajat käyttävätkin hyväksi yleistä hokemaa kustannusten noususta nostamalla hintoja ja kasvattamalla katteitaan.

Viranomaisilta tuntuu puuttuvan keinot valvoa hintojen nousua. Tässä tilanteessa erityisesti kaupalla on moraalinen vastuu valvoa tuotteidensa hinnoittelua.

Yksi suurimmista tavallisen kuluttajan kukkaroa kurittavista kustannuksista on energian hinta. Tällä hetkellä jo yli 6 000 henkilöä on menettänyt luottokelpoisuuden ylisuurten energiamaksujen takia.

Pahin kuitenkin on edessä. Tuleva talvi tulee nostamaa heidän lukumääränsä kymmeniin tuhansiin. Siinä ei auta hallituksen lupaamat energian hinnoista johtuvat verohelpotukset ja suorat tuet, jotka kaiken lisäksi maksetaan taannehtivasti. Ne ovat lopulta vain kosmetiikkaa odotettavissa olevasta, jossa monet eivät pysty maksamaan kohoavia energialaskuja.

Vain suora tuki ja hintakatto voisivat pelastaa taloudet. Voikin vain todeta, että ”moni talo palaa alta ennen kuin palokunta ehtii paikalle”.

Suuremmassa kuvassa koko Euroopan talouden mekanismit ovat kriittisessä vaiheessa kohoavien energian hintojen takia. On luotu käsittämätön keskinäisriippuvuus energian tuotannon, jakelun ja hinnoittelun välillä, jolla sekoitetaan sekä teollisuuden että kuluttajien mahdollisuus ennakoida tulevaa.

Pahimmillaan tämä johtaa tuotantokustannusten nousuun ja tuotannon supistuksiin. Raaka-aineiden ja komponenttien saatavuus ja kallistuminen nostaa tuotteiden hintoja.

Myös työvoimakustannukset tulevat nousemaan ammattiyhdistysten vaatiessa reaalitulojen korotuksia vastaamaan yleistä hintakehitystä ja elinkustannusten nousua. Samaan aikaan valtiot ovat velkaantumassa, jota koronnostot entisestään kiihdyttävät.

Syömme tulevien polvien hyvinvointia ja kasvupotentiaalia. Edessä voi olla kulutuksen supistuminen ja yleinen epävarmuus, jota Euroopassa käytävä sota vain lisää. Tämä ei voi olla vaikuttamatta kansakunnan henkiseen tilaan.

Paavo Kajander

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut