Säästetään energiaa järkevästi

CO2-mittari kertoo ilman hiilidioksidipitoisuuden. Sisäilmassa terveellinen alue on 413–800 ppm. Suljetussa huoneessa pari henkeä nostaa pitoisuuden yllättävän nopeasti vaaralliselle tasolle 1200 ppm, mikä aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä ja pahoinvointia. Mielipidekirjoituksen tekijä on vetänyt 42 vuotta tiimiä, joka kehittää energia- ja ainetaseisiin perustuvien prosessien mallinnussoftaa.

12.10. 20:30

Asiantuntijat jakavat kilvan erilaisia energiansäästövinkkejä meille kansalaisille. Osassa niistä ei oteta huomioon perimmäisiä luonnonlakeja. Liian usein perusajatus on, että sammuttamalla televisio, joka kuluttaa 100 W, säästetään saman verran energiaa.

Energian häviämättömyyden laki on löydetty jo vuonna 1842, mutta siitä huolimatta monet asiantuntijat uskovat edelleen, että kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan käyttämä energia häviää johonkin mustaan aukkoon.

Kaikki toimivat energiansäästökeinot voidaan johtaa termodynamiikan neljästä peruslaista.

Käytännössä kaikki valaistuksen ja kodinkoneiden käyttämä energia muuttuu lämmöksi, joka lämmittää huoneistoa. Jos nämä lämmön lähteet sammutetaan, niin tismalleen sama määrä energiaa virtaa taloon lämmitysjärjestelmien kautta – jos asunnon termostaatit toimivat.

Sama lopputulos saadaan, jos kaupassa sammutetaan virvoitusjuomien jääkaapit, jotta vihreät kulissit ovat kunnossa. Mitään ei säästy, mutta elämisen mukavuus kärsii aivan turhaan.

Ulkovalaistuksesta tinkiminen tuo suoraa säästöä, koska ulkolamppujen kaikki energia menee harakoille. Kannattaa kuitenkin huomata, että halvan yösähkön käyttö valaistukseen vähentää tapaturmia ja onnettomuuksia.

Todellista säästöä saadaan ainoastaan vähentämällä lämmön virtausta rakennuksesta ulos. Energiaa voidaan säästää esimerkiksi lyhentämällä suihkussa käyntejä ja tehostamalla pesukoneiden käyttöä, koska talosta poistuva lämmin vesi vie energiaa mukanaan.

Saunan käytön vähentäminen ei välttämättä säästä paljoakaan, jos sauna on rakennuksen sisällä, koska saunan lämpö vähentää rakennuksen lämmityksen tarvetta.

Tilanne on tietysti eri kesällä, jos rakennusta joudutaan jäähdyttämään koneellisesti. Tällöin kaikki valaistuksen, kodinkoneiden ja saunan rakennukseen tuoma energia nostaa koneellisen jäähdytyksen energian tarvetta, ellei jäähdytystä osata hoitaa viisaasti öisen tuuletuksen avulla.

Tehokkain tapa säästää energiaa on sisälämpötilan laskeminen. Karkeasti arvioiden lämmitysenergiaa voidaan säästää jopa 5 prosenttia laskemalla talvella sisälämpötilaa yhdellä asteella. Huonekohtaisten termostaattien avulla säästöt voidaan kohdentaa järkevästi.

Vaarallisin tapa säästää energiaa on ilmanvaihdosta tinkiminen, koska se johtaa helposti rakenteiden homehtumiseen ja monien terveydelle vaarallisten kaasujen ja virusten määrän kasvuun huoneilmassa.

Jostain syystä ilmanvaihdon alueella Suomessa eletään edelleen savupirttien aikaa. Liian usein ilmanvaihto lasketaan minimiin, kun energiaa halutaan säästää. Yleisin selitys on, että riittävän ilmanvaihdon mittaaminen on vaikeaa.

Totuus kuitenkin on, että ilmanlaadun mittaaminen on yhtä helppoa kuin lämpötilan mittaus. Noin sadan euron hiilidioksidimittari kertoo heti, onko ilmanvaihto riittävä vai tarvitseeko sitä lisätä. CO2-mittarin tulisi olla pakollinen varuste sisätiloissa, kuten palovaroitinkin on.

Ulkoilman hiilidioksidipitoisuus on noin 413 ppm. Sisäilmassa terveellinen alue on 413–800 ppm. Ikävä kyllä, suljetussa huoneessa pari henkeä nostaa pitoisuuden yllättävän nopeasti vaaralliselle tasolle 1200 ppm, joka aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä ja pahoinvointia.

Yhteiskunnan kannalta energian kulutushuippuja tulee myös madaltaa. Tästä johtuen tarvitsemme rakennusten sähkökeskuksiin älykästä automatiikkaa, joka syöttää sähköä lattialämmitykseen, lämminvesivaraajaan, sähköautoon tai saunaan silloin, kun sähkö on halpaa.

Antti Roine

tekniikan tohtori

Ulvila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut