Kerralla kunnollista, mutta ei ylihintaista palloiluhallia

9.10. 16:43

Kauhajoelle (kuvassa) ja Joensuuhun on valmistunut tänä vuonna uudet palloiluhallit noin 10 miljoonan euron hintaan.

Mielipidekirjoituksissa on väitetty, ettei Porin palloiluhallista tulisi kunnollista, jos sitä ei toteuteta hintaan 21,8 miljoonaa euroa. Halvemmilla vaihtoehdoilla saataisiin vain peltihalleja, joiden luvattu kaupunki Pori kuulemma on.

On myös väitetty, että jos hanke nyt keskeytyy, niin valtionavustusta ei enää saada. Tämäkään väite ei pidä paikkaansa.

Eräille henkilöille ylihintaisesta Porin palloiluhallista näyttää muodostuneen pakkomielle. Heidän on vaikea ymmärtää, että halvemmallakin voi rakentaa palloiluhalleja, kuten Kauhajoella ja Joensuussa on tehty.

”Kolmeen lohkoon jaettavan suuren kenttätilan lisäksi Areenassa on yliopiston käyttöön tuleva pedagoginen tila, katsomotilat noin 2 500 henkilölle sekä kuusi aitiota. Tilojen ja tekniikan osalta on huomioitu tilojen monikäyttöisyys ja viihtyisyys sekä tv-kuvauksen ja opetusteknologian vaatimukset. Areena luokin selkeän tason noston ennen kaikkea kansainvälisten otteluiden sekä muiden suurten ottelutapahtumien järjestämiselle.” (lähde: www.joensuu.fi/motonet-areena)

Huhtikuussa 2022 valmistunut Joensuun palloiluhalli käsittää siis kansainvälisen tason koripallo- ja lentopallokentät sekä salibandykentän. Areenan katsomot ovat automatiikalla varustettuja siirtokatsomoita. Kentät turva-alueineen täyttävät myös vaadittavat turvallisuusvaatimukset.

Arkikäytössä tilat ovat muunneltavissa eri palloilulajien käyttöön. Joensuun palloiluhalli vastaa alueen sisäpalloilulajien harjoitus- ja kilpailutoimintaan sekä Itä-Suomen yliopiston liikuntakasvatuksen tilatarpeisiin.

“Euroliiga-tason kriteerit täyttävä areena on toteutettu hyvällä maulla ja laadukkailla tuotteilla,” katsomot rakentaneen Piiroinen Oy:n liiketoimintajohtaja Tomi Pöllänen sanoo (lähde: www.piiroinen.com/fi/project/motonet-areena).

Eräät henkilöt esittävät Joensuun hallin kelvottomuutta verrattuna Porin palloiluhalliin. Vertailin Joensuun ja Porin palloiluhallin hankesuunnitelmia, pyysin myös lisätietoja Joensuusta.

Joensuun Mehtimäelle rakennettu areena ei häpeä vertailussa Porin palloiluhalliin.

Olisin myös voinut käyttää vertailussa Kauhajoelle areenaa, joka valmistui syyskuussa 2022. Sen hintakin on vain noin 10 miljoonaa euroa. Kauhajoen areenalla voidaan järjestää eri lajien kansallisia ja kansainvälisiä ottelutapahtumia sekä konsertteja ja muita tapahtumia. Ottelutapahtumissa areenan yleisökapasiteetti on ravintolatilat huomioiden noin 3 500 ja konserteissa sekä muissa tapahtumissa jopa 5 000 henkilöä.

Joensuun ja Kauhajoen areenat ovat toiminnoiltaan ja käytettävyydeltään samantasoisia kuin Poriin suunniteltu palloiluhalli, ehkä jopa parempia.

Joensuun Mehtimäellä ja Kauhajoella seisovat upeat, kansainväliset mitat täyttävät palloiluhallit. Molempien lopullinen hinta on vain noin 10 miljoonaa euroa, kun Porin hallin hinta olisi 21,8 miljoonaa euroa.

Mitä joensuulaiset ja kauhajokilaiset osaavat paremmin kuin me porilaiset, jos he saavat hallinsa noin 10 miljoonaa euroa halvemmalla?

Onko Porissa yhtäkään henkilöä, joka nykytilanteessa on valmis palloiluhallihankkeessa polttamaan taivaan tuuliin 10 miljoonaa euroa?

Jari Haapaniemi

varavaltuutettu, teknisen lautakunnan jäsen (ps.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut