Tietotekniikan ongelmat ja toissijaiset tehtävät vievät aikaa varsinaiselta työltä

8.10. 19:41

Ex-pääministeri Juha Sipilä esitti aikoinaan, että soten tietojärjestelmien yhtenäistämiseen voisi perustaa oman valtionyhtiön. Rasmus Roihan mielestä it-palveluissa ei tule siirtyä valtio-omisteiseen monopoliin (HS 2.10.).

Minusta Roihan näkemystä olisi hyvä harkita laajemmin, ottaa oppia covid-19-pandemian sekä Venäjän hyökkäys- ja energiasodan aiheuttamista kriiseistä – ja sen jälkeen huolehtia, että Suomen tärkeimmät tietoverkot toimivat myös poikkeusoloissa.

”Miksi Suomessa ei voisi olla vain yksi 5,5 miljoonaa asukasta palveleva soten ict-järjestelmä”, kysyy Pekka Neittaanmäki (SK 28.9.).

Ajatusta voisi laajentaa ja kysyä: voisiko Suomen koulutusjärjestelmässä olla vain yksi opintohallintojärjestelmä?

Kysymykset ovat rohkeita, kun samaan aikaan monet organisaatiot kamppailevat arjen työtä vaikeuttavien tietojärjestelmien kanssa. Räikeimpinä esimerkkeinä satoja miljoonia maksaneet potilastietojärjestelmät, joita lääkärit ja hoitajat voimakkaasti kritisoivat.

Myös koulutuksessa monia hallinto- ja tukitehtäviä on siirretty opettajien tehtäväksi. Järjestelmien käytettävyys on usein surkeaa, aikaa kuluu takkuavan tietokoneen ääressä ja itse opetukseen jää yhä vähemmän aikaa.

Talouden näkökulmasta olisi paikallaan selvittää, kuinka paljon resursseja heitetään hukkaan, kun lääkärit, hoitajat ja opettajat tekevät ydintyönsä sijasta toissijaisia tehtäviä huonosti toimivilla tietojärjestelmillä?

Soten ja koulutuksen tietojärjestelmillä on ihmisen elämässä monia yhteenliittymiä, joten Sipilän esitys olisi järkevää ottaa uudelleen harkittavaksi ja samalla selvittää, olisiko mahdollista rakentaa synergiaa tuottava ekosysteemi, jonka avulla voidaan kansalaisten terveyttä sekä osaamista seurata, ohjata ja kohottaa koko elämän ajan.

Jukka Söderdahl

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut