Yhteistyö Satakunnassa – käyttämätön voimavara

8.10. 16:24

Maakuntavaltuutettu Antti Roine Ulvilasta tarttui kirjoituksessaan (SK 4.10.) tärkeään aiheeseen, Satakunnan yhteistyöhön. Hän viittasi kirjoituksessa erityisesti viimeaikaisiin kokemuksiin Porin ja Helsingin välisten lentojen rahoittamisessa. Suurin osa Satakunnan kunnista ei ollut halukas tukemaan Poria.

Toimiessani pitkään kansanedustajana ja Porin kunnallispolitiikassa jouduin huomaamaan Satakunnan kuntien yhteistyöhaluttomuuden. Se kävi erityisesti ilmi Satakunnan korkeakoulusäätiön varojen keräämisessä uusien professuurien lahjoittamiseksi Porin yliopistokeskukseen.

Toimin hallituksen puheenjohtajana 22 vuotta. Korkeakoulusäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja oli pitkään UPM:n pääjohtaja, vuorineuvos Tauno Matomäki. Hän yritti patistella satakuntalaisia yhteistyöhön oman yliopiston saamiseksi. Matomäki sanoi, ettei yliopiston tavoittelu ole mikään piirikunnallinen kilpailu.

Tällä hän tarkoitti lähinnä kilpailua Porin ja Rauman välillä. Näiden maakunnan suurten kaupunkien välille on ollut vaikea rakentaa toimivaa yhteistyötä.

Satakunnan korkeakoulusäätiö on pystynyt lahjoittamaan useita professoreja satakuntalaisten yritysten tuella. Kunnilta ei pyynnöistä huolimatta ole rahaa juuri tullut. Kuitenkin yliopistollinen koulutus samoin kuin toimivat lentoyhteydet ja muut liikenneyhteydet hyödyttävät koko Satakuntaa.

Satakunnan yhteistyö on käyttämätön voimavara. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä vähentää ennakkoluuloja kuntien välillä.

Yhteistyön kehittämisessä on kuntien johdolla ja kansanedustajilla sekä Satakuntaliitolla keskeinen rooli.

Mikko Elo

valtiopäiväneuvos

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut