Heräsikö länsi liian myöhään, kun Putin liittelee Ukrainasta alueita Venäjään?

3.10. 21:00

Heräsikö länsi liian myöhään aseistamaan Ukrainaa? Joka tapauksessa nyt ollaan tilanteessa, että Venäjä järjesti presidentti Vladimir Putinin johdolla Ukrainassa miehittämillään alueilla kansanäänestyksiä. Niistä lopputulos oli jo ennakkoon selvä. Niin Ukrainassa kuin lännessä on Putinin äänestyspuuhastelu tuomittu kansainvälisten lakien ja säännösten perusteella laittomaksi.

Lännen vastalauseista huolimatta Venäjä liittää ennakkoon tiedetyn äänestystuloksen mukaisesti miehittämänsä alueet itseensä.

Olisiko näin päässyt tapahtumaan, jos länsi olisi ennen Venäjän hyökkäystä tai heti sen jälkeen ryhtynyt kunnolla aseistamaan ja kouluttamaan Ukrainan armeijaa. Muun muassa USA:n presidentti Joe Biden varoitteli jo hyvissä ajoin ennen sotaa, että Venäjä on jo päättänyt hyökätä Ukrainaan.

”Sinisilmäiset” Euroopan maiden johtajat ravasivat kukin vuorollaan taivuttelemassa Putinia, jotta tämä ei ryhtyisi sotatoimiin, joihin Venäjän keskittämät sotajoukot Ukrainan rajan tuntumaan viittasivat.

Historiallakin Ukrainan ”erikoisoperaatiotaan” perustellut Putin ei lännen johtajien aneluista piitannut. Niinpä viime helmikuun lopulla Venäjä hyökkäsi julmasti Ukrainan kimppuun.

Venäjä on kärsinyt Ukrainassa tuntuvia mies- ja kalustotappiota. Putin julistikin Venäjälle osittaisen liikekannallepanon. Siitä on seurannat nuorten miesten maasta pakoa myös Suomeen.

Ukrainassa alueiden liittäminen Venäjään muuttaa sodan asetelmia vaarallisemmaksi siten, että Ukrainasta tulee Venäjän tulkinnan mukaan hyökkääjä. Putin uhosi jo liikekannallepanojulistuksensa yhteydessä, että Venäjä tulee puolustamaan alueitaan kaikin keinon, viitaten jopa ydinaseiden käyttöön.

Onko nyt vaarana, että Putinin uhosta sota laajenee jopa Ukrainan ulkopuolelle? Onko lännestä uhoavan Putin pysäyttäjäksi?

Tuo tuskin länsijohtajien ”lässyttämisellä” onnistuu.

Pentti Välimaa

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut