Taloudellinen tasa-arvo vaatii sijoittamista tyttöjen koulutukseen

2.10. 19:00

Maailman talousfoorumin mukaan sukupuolten välinen taloudellinen tasa-arvo toteutuu nykyvauhdilla 268 vuoden päästä.

268 vuoteen mahtuu noin yhdeksän sukupolvea. Yhdeksän sukupolvea, joiden täyttä potentiaalia ei hyödynnetä yhteiskunnan kehittämisessä. Yhdeksän sukupolvea, joiden tytöt eivät voi päättää tulevaisuudestaan.

Tyttöjen ja naisten työ on edelleen laajalti näkymätöntä, alipalkattua tai palkatonta, koska heidän yhteiskunnallista arvoaan ei tunnisteta. Globaalisti tytöillä on poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään. Tämä johtaa valinnan mahdollisuuksien puutteeseen.

Kuitenkin juuri tyttöjen koulutukseen panostaminen on tehokkaimpia keinoja lisätä työllisyyttä ja katkaista periytyvä köyhyys. Kouluttautumalla oppii ymmärtämään maailmaa ja asioiden syy- ja seuraussuhteita sekä kyseenalaistamaan totuttuja toimintatapoja. Kouluttautumalla tytöt kasvattavat osaamistaan, jota he voivat hyödyntää myöhemmin taloudellisessa päätöksenteossa ja oman arvonsa tunnistamisessa.

268 vuotta on liian pitkä aika, kun mietimme työmarkkinoiden ja talouden tämänhetkisiä näkymiä niin maailmalla kuin Suomessa. Meilläkin työvoimapula, erityisesti naisvoittoisella hoitoalalla, on akuutti haaste, jonka ratkaiseminen vaatii puuttumista epätasa-arvoisiin rakenteisiin.

11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi nostaa tyttöjen päivän kampanjassaan esiin tyttöjen asemaa taloudessa.

Vaaditaan yhdessä tekoja taloudellisen tasa-arvon eteen ja investoidaan tyttöjen koulutukseen, jotta heillä on tulevaisuudessa mahdollisuus päättää omasta elämästään, tehdä palkkatyötä ja olla rakentamassa myös taloudellisesti kestävämpää tulevaisuutta.

Oona Tähkänen

opiskelija, Plan-aktiivi

Jyväskylä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut