Ajoivatko hoitajaliitot tietoisesti itsensä nurkkaan?

26.9. 20:03

Suomessa virallisissa työtaisteluissa ovat osapuolet aina sopineet siitä, että ihmisten elintärkeät, kuten henkeä ja terveyttä vaarantavat, toimet on rajattu lakon ulkopuolelle. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola iskivät taistelutoimensa juuri eräiden sairaaloiden teho-osatoille, joissa hoidettavien potilaiden henki ja terveys olisivat joutuneet suureen vaaraan.

Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä teho-osastojen lakot kiellettiin. On vaikea ymmärtää, miksi lakot julistettiin juuri teho-osastoille. Sehän on herättänyt laajaa huolta potilaiden turvallisuudesta, jos teho-osastot olisivat lakon takia suljettu.

Juuri tästä syystä liittojohtajien teho-osastouhkaukset tuskin olisivat edistäneet hoitohenkilökunnan oikeutettuja palkkavaatimuksia.

Kun työriidan osapuolet eivät ole pystyneet sopimaan suojatyöstä, niin siitä syystä valtiovallan on suojeltava ihmisten henkeä ja terveyttä. Siksi eduskunta sääti hallituksen esityksestä potilasturvallisuuslain.

Miksei nyt päästy suojatyöstä sopimukseen? Se johtunee myös siitä, että aiempien lakkojen suojatyöstä on sairaalahenkilökunnalla huonoja kokemuksia. Heidän mukaansa sairaaloiden johto käytti suojatyötä väärin.

Tehy ja Superin ovat vastustaneet potilasturvallisuuslakia. Palkoistaan taistelevat sanovat, että potilasturvallisuuslaki vie heiltä lakko-oikeuden.

Sitä se ei kyllä vie, mutta Suomessa lakko-oikeutta tulkitaan kannatettavasti jo niinkin, että lakko koskisi vain ammattiliittojen jäseniä. Liittoihin kuulumattomia ei poliittisen oikeiston mielestä voida painostaa lakoon.

Tästä on esimerkkinä muun muassa viime puunjalostusteollisuuden lakon ajalta. Erään tehtaan portilla ollut lakkovahti kertoi, että töissä on joitakin liittoon kuulumattomia ”lakkorikkureita”. Kyseisen lakkovahdin puheita paheksuttiin julkisuudessa laajasti.

Tietojen mukaan Tehyn ja Superin toimialueella ei liittoihin kuulumattomia ”vapaamatkustajia” ole paljon.

Pentti Välimaa

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut