Omaishoidon tuki pitää saada verottomaksi

24.9. 21:20

Kiitos Jari Koskela viisaasta kirjoituksestasi (SK 22.9.2022).

Luettuani sen halusin minäkin kirjoittaa pari sanaa omaishoidosta: Edesmennyt isäni oli syöpää sairastavan äitini omaishoitaja viisi vuotta, äidin kuolemaan saakka. Äidilleni tehtiin leikkauksia sairastamisensa aikana, muun muassa kestoavanne. Äidillä oli rankkoja sytostaattihoitoja, hiukset lähtivät ja tuli myös muita sivuvaikutuksia. Avannetta sai hoitaa yötä päivää, huolehtia lääkityksestä, wc-reissuista, hygieniasta ja potilaan mielialasta.

Rankimpinakin aikoina isäni jaksoi uupumatta hoitaa ja pitää huumoria yllä, tuoda kukkia kotiin ja istuttaa niitä pihalle. Kertaakaan isä ei halunnut pitää omaishoitajan vapaita, vaan halusi olla läsnä ja hoitaa äitiä.

Väitän, että missään hoitolaitoksessa ei äitini olisi saanut parempaa ja yksilöllisempää hoitoa. Minä, tytär, sain nähdä niin kauniin ja pyyteettömän rakkauden heidän välillään, että se sai aivan sanattomaksi.

60 vuotta yhdessä olleina he myös lähtivät peräkkäin. Äiti ensin ja isä viiden kuukauden kuluttua.

Omaishoitajan työmäärään ja yhteiskunnan varojen säästymiseen nähden omaishoitajan korvaus on naurettavan pieni, miinus verot.

Nyt olisi hyvä mahdollisuus sote-johtajilla näyttää arvostuksensa omaishoitajille ja tehdä omaishoidontuesta verovapaata.

Kaikille omaishoitajille toivotan jaksamista arvokkaassa työssänne!

Johanna Wessberg

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut