Pakkolaki sai poliitikkojen takit kääntymään

22.9. 20:17

Eduskunta kokoontui poikkeuksellisesti maanantaina äänestämään hoitajien lakko-oikeutta rajoittavasta pakkolaista. Äänestin pakkolakia vastaan.

Terveydenhuollon ongelmat eivät ole syntyneet yhdessä yössä. Palkkaukseen ja työehtoihin liittyvät ongelmat ovat johtaneet siihen, ettei hoitoala houkuttele työvoimaa enää, kuten ennen. Samalla kuitenkin väestö ikääntyy ja terveydenhuoltopalveluiden kysyntä kasvaa.

Mitä hallitus sitten on asialle tehnyt? Ensin rokottamattomat hoitajat ajettiin ulos työpaikoiltaan ja nyt jäljelle jääneet, korona-aikana kaikkensa antaneiden hoitajien ei anneta käyttää työtaistelutoimenpiteitä vedoten potilasturvallisuuteen. Nyt puhutaan potilasturvallisuudesta, vaikka se on ollut koko hallituskauden vaarantuneena.

Hoitoala ei ole edes ainoa ala, jolle hallitus ummistaa silmänsä, sillä myös esimerkiksi pelastusalalla vallitseva rahoitusvaje saattaa ihmisiä vaaraan ympäri Suomen.

Sen sijaan, että hallitus olisi alkanut kauden alussa panostamaan hoitoalan vetovoimatekijöihin, hallitus valmisteli kallista sote-himmeliä, joka hyvinvointialueina nykyään tunnetaan. Hyvinvointia himmeli kyllä lisää, mutta ei potilaille eikä hoitajille. Sitä se lisää johtajille ja poliitikoille sekä puolueille.

Vielä vuonna 2018 pääministeri Marin kehotti naisvaltaisia aloja yleislakkoon. Vielä vuonna 2007 SDP ei hyväksynyt silloisen hallituksen esitystä niin sanotuksi Tehy-laiksi vaan halusi, että asiasta neuvotellaan ja sovitaan paikallisesti. Tällä kertaa tämä ei käynyt. Ilmeisesti on eri säännöt, kun vahtivuoro vaihtuu.

Petri Huru

kansanedustaja (ps.)

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut