Miksei Pori myy omaa sähköään kaupunkilaisille?

Pori Energia ilmoitti alentavansa sähkön siirtohintaa muutamilla prosenttiyksiköillä, mikä sähköllä lämpiävässä omakotitalossa merkitsee vain muutaman kympin huojennusta sähkölaskuun vuositasolla, kirjoittaja huomauttaa.

22.9. 20:15

Miksei Pori Energia myy edullista sähköä porilaisille? Tätä on ihmetelty, kun esimerkiksi Seinäjoki ja Oulu ovat ilmoittaneet toimittavansa edullista sähköä omille asiakkailleen.

Pori Energia tosin ilmoitti alentavansa sähkön siirtohintaa muutamilla prosenttiyksiköillä, mikä sähköllä lämpiävässä omakotitalossa merkitsisi muutaman kympin huojennusta sähkölaskuun vuositasolla. Siis käytännössä nykyisillä kilowattituntihinnoilla sen merkitys on olematon. Siirtohintojen alennus ei koske kuin osaa porilaisista.

Jotta Pori Energian hintapolitiikkaa voisi ymmärtää, on syytä hieman tarkastella yhtiön taustaa. Pori Energia on kaupungin sataprosenttisesti omistama yhtiö, jonka hallituksessa päätäntävaltaa käyttävät Petri Lahtisen (kok.) johdolla paikallispoliitikot.

Pori Energia on jakautunut useammaksi yhtiöksi. Päätoimialaan kuuluvat sähkön ja lämmön tuotanto sekä verkkoyhtiön kautta sähkön siirto. Oman sähkönsä myynnin yhtiö siirsi vuonna 2020 perustetulle myyntiyhtiö Oomi Oy:lle. Siihen kuuluu joukko kunnallisia sähkön tuottajia ja myyjäyhtiöitä, mukaan lukien edellä mainitut Oulu ja Seinäjoki.

Oomi Oy:n tehtävänä on myydä omistajiensa tuottamaa sähköä mahdollisimman korkealla hinnalla. Tuotto jaetaan tietenkin omistajille omistuksen suhteessa. Tosin jaettavaa ei ole ollut, sillä Oomin tulos on ollut kahdelta ensimmäiseltä vuodelta 36 miljoonaa euroa tappiollinen.

Hyvällä syyllä ja ilman mitään jälkiviisautta voidaan kysyä, oliko Pori Energian sähkönmyynnin siirto kasvottomaan myyntiyhtiöön perusteltu toimenpide? Samassa rytäkässä siirrettiin Pori Energian koko pienasiakaskunta Oomiin, heiltä mitään kysymättä. Lupaukset hyvästä ja lähes paikallisesta palvelusta ovat osoittautuneet tuuleen huuteluksi. Sen on voinut todeta jokainen, joka on koettanut saada puhelimella tai edes sähköpostilla yhteyttä myyntiyhtiöön.

Viestintä on ollut hyvin yksipuolista. Posti on tuonut ehdotuksen uudesta sähkösopimuksesta, jossa kilowattitunnin hinta hipoo pilviä. Toiseen suuntaa viestit eivät kulje.

Porin kaupungin sähköyhtiö ja sen poliittinen johto on jättänyt porilaiset sähkön tarvitsijat heitteille. Tilanne on kuin toisinto Fortumin tapauksesta. Omistajaohjauksesta ei Porissakaan ole mitään tietoa, mutta eipä täällä ole kyselty vastuunkaan perään.

Silti Pori Energia voisi tehdä vastaavan päätöksen kuin Oulu ja Seinäjoki. Myydä sähköä omistajilleen – siis porilaisille – omakustannushintaan.

Tapio Vallin

eläkeläinen, Oomin asiakas

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut