Yrittäjyyskasvatuksesta keinot kestävään kehitykseen

20.9. 19:17

Kehityksensä alkuvaiheessa yrittäjyyskasvatus keskittyi vahvistamaan lasten ja nuorten ymmärrystä yrittäjyydestä ja yritystoiminnasta markkinatalouden ilmiöinä. Tämä yleissivistävä lähtökohta merkitsi sitä, että yrittäjyyskasvatus ilmeni pääasiassa yhteiskuntaopin ja opinto- ja uraohjauksen sisällöissä.

Vuosituhannen vaihteessa yrittäjyyskasvatuksen painotus siirtyi oppijoiden sisäisen ja ulkoisen yrittäjyyden vahvistamiseen. Yleisen tietopohjan luomisen rinnalla nuorelle polvelle haluttiin tarjota konkreettisia keinoja yrittäjämäisen asenteen omaksumiseen ja yrittäjäksi ryhtymiseen. Syntyi yrittäjyyskursseja ja harjoitusyritysmalleja sekä näitä edistäviä yhteisöjä. Yrittäjyyskasvatuksen pedagoginen perusta vankistui ja identiteetti kirkastui.

Kun nyt pyrimme kohti vastuullisempaa elämäntapaa, herää kysymys, soveltuisiko yrittäjyyskasvatus kestävän kehityksen edistämiseen? Vastaus on kyllä. Teema näkyy jo tällä hetkellä yrittäjyyskasvatuksen toteutuksissa. Yhä useampi opiskelijayritys ottaa ympäristöasiat vakavasti ja ymmärtää niiden olevan myös kilpailuetu.

Yrittäjyyskasvatuksesta on vaivihkaa muodostunut yleiskäyttöinen koulutusalusta myös muille opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteisiin kirjatuille oppimistavoitteille, mukaan lukien ekologisille ja sosiaalisille päämäärille. Erityisesti ilmastonmuutosta käsittelevät opetussisällöt hyötyisivät oppijoita voimaannuttavista oppimismuodoista, joita yrittäjyyskasvatus tarjoaa.

On todennäköistä, että ilmasto- ja kestävyyskasvatukseen halutaan panostaa kouluissa ja oppilaitoksissa tulevaisuudessa vieläkin enemmän ja hyvä niin. Maahamme juurtunut yrittäjyyskasvatusosaaminen kannattaa tällöin ottaa käyttöön. Myös yrittäjyyskasvattajien on oltava hereillä ja tarjouduttava yhteistyöhön.

Joonas Mikkilä

digi- ja koulutusasioiden päällikkö

Suomen Yrittäjät

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut