Lastensuojelun ennaltaehkäisevä työ kaipaa tekoja nyt

Esimerkiksi mukilat voisivat olla hyvää, ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä, mutta ne on Porissa lopetettu, kirjoittaja suree. Vuonna 2003 Leppäkorven leikkikentän mukilassa otetussa kuvassa Niilo Lehtonen, Jani Nisonen ja Jari Nisonen leikkivät karusellissa.

19.9. 21:16

Porin perusturvan alueella on tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä tehty yhtä paljon huostaanottoja kuin koko viime vuonna yhteensä (SK 12.9.).

Juttuun haastateltu lastensuojelun päällikkö kertoi yleisimpien syiden huostaanotolle olevan joko vanhempien tai nuorten päihteiden käyttö ja siitä seurannut rajaton elämäntapa.

Nopea googlettelu kertoi, että tilanne on vastaava muuallakin.

Toukokuussa aluehallintovirasto pyysi Porilta selvitystä lastensuojelun tilanteesta, ja täällä laadittiinkin toimenpidesuunnitelma asian edistämiseksi.

Suunnitelmassa oli keinoja, joilla akuutti tilanne saataisiin helpottamaan muun muassa rekrytoimalla lisää työntekijöitä. Tämä ei kuitenkaan auta itse juurisyyhyn, vaan pyrkii sammuttamaan jo syttyneitä tulipaloja.

Porin hyvinvointiraportti vuodelta 2021 kertoi, että lastensuojeluilmoituksia oli tehty 3034. Kasvatus- ja perheneuvonnalle on ollut niin iso kysyntä, että ensiajat ovat venyneet jopa kuukausiin.

Raportissa kerrottaan tutkimuksesta, jonka mukaan 11 prosenttia synnyttäneistä kokee saavansa tukea liian vähän lapsen syntymän jälkeen, 12 prosenttia synnyttäjistä kokee saavansa liian vähän tukea mielialaan lapsen syntymän jälkeen ja 14–15 prosenttia synnyttäneistä kokee saavansa liian vähän tukea lapsen itkuisuuteen ja vauvan uniongelmiin.

Olisi äärettömän tärkeää pyrkiä toimimaan ennakoivasti. Meillä olisi mahdollisuus lisätä ennaltaehkäiseviä ja helposti tavoitettavia matalan kynnyksen palveluja. Lisäämisen sijaan näitä on päädytty viime vuosina supistamaan (muun muassa mukilatoiminnan ja Punakylän avoimen päiväkodin lopetus). Jotain hyvääkin on tehty, kuten koulujen perhetyöntekijöiden rekrytointi.

Perhetyöntekijöitä ei kuitenkaan ole joka koululla, joten siinä olisi parannettavaa. Kolmas sektori tulisi ottaa yhä vahvemmin mukaan tähän ennaltaehkäisevään työhön.

Avun tulisi olla saatavissa helposti siellä, missä on tarve, ja niin helposti, että uupunutkin kykenee siihen tarttumaan.

Jotta rakenteita pystyttäisiin ravistelemaan ja käytäntöjä muuttamaan, olisi tärkeää saada faktoja päätöksenteon tueksi. Olisi hyödyllistä tutkia, että olisiko huostaanotettujen neuvola-, varhaiskasvatus- tai kouluhistoriassa ennakoivia merkkejä, joihin olisi pitänyt osata aiemmin tarttua ja tarjota perheelle kevyempiä tukipalveluja tilanteen ratkaisemiseksi.

Löytyisikö yhtäläisyyttä, että mitkä nämä merkit olisi ja mikä on vaikuttavin hetki interventiolle?

Tätä vuotta on vielä jäljellä, vaikka syksy onkin jo aluillaan. Olisi tärkeää tehdä jotain jo nyt, eikä odottaa hyvinvointialueen käynnistymistä ja vastuun vierähtämistä eteenpäin pois omilta harteilta. Hyvinvointialueilla lienee aika paljon muutakin tekemistä, kun ne aloittavat.

Viliina Välimäki

Porin kaupunginvaltuutettu

perusturvalautakunnan jäsen

Satakunnan Kokoomusnaisten puheenjohtaja

eduskuntavaaliehdokas

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut