Rapautuva hyvinvointi – sähköpotkulaudalla ajelu ja kännykkäpelailu saattavat hengästyttää, mutta eivät ole urheilua

18.9. 13:05

Puolustusvoimien tilastojen mukaan palvelukseen astuvien varusmiesten fyysinen kunto on rappiolla, jos testaustuloksia verrataan vaikkapa parinkymmenen vuoden takaisiin. Niin lihaskunto kuin juoksukunto ovat heikolla tolalla. Samanaikaisesti nuorten miesten keskipaino on noussut melko paljon.

Yksinkertaistettuna syy on siinä, etteivät nuoret harrasta liikuntaa riittävästi. Herää kysymys; onko koululiikuntaa riittävästi ja kannustavatko ja mahdollistavatko vanhemmat lapsiaan liikkumaan?

Ainakin koululiikunnan määrä on mielestäni liian alhainen. Kognitiivisilla testeillä on voitu osoittaa, että aivojen aktivaatiotaso paikallaan olemisen ja 20 minuutin kävelyn jälkeen ovat hyvin erilaisella tasolla. Aivot saavat lihaksiston ohella ”buustia” liikunnasta. Liikunta lisää siis kokonaishyvinvointia.

Tulevaisuuden kansantauteja tulevat tällä menolla olemaan nykyisten sydän- ja verisuonisairauksien, hengityselinten sairauksien, tuki- ja liikuntaelinten sairauksien ja diabeteksen lisäksi peukaloiden nivelvaivat, niskanikamien siirtymät ja silmien ”rasitussairaudet”.

Sähköpotkulaudalla ajelu ja kännykkäpelailu saattavat hengästyttää, mutta eivät ole urheilua.

Simo Pukkila

Ulvila

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut