Kenestä Porin sateentekijä?

17.9. 19:17

Yhteistä menestyville aluetalouksille on, että ne ovat onnistuneet sopimaan yhteisestä tavoitteesta, johon kaikki ovat valmiita sitoutumaan. Tämä antaa niille vahvan neuvotteluaseman pyrittäessä hakemaan esimerkiksi valtion rahoitusta. Esimerkistä käyvät Oulun seutu, Etelä-Pohjanmaa ja Tampere.

Porin tulevan kaupunginjohtajan tuleekin olla joukkuepelaaja, joka tunnistaa myös maakunnan kehittämistarpeet ja on valmis tukemaan niitä. Tällaista joukkovoimaa tarvitaan maakunnan liikennehankkeiden, koulutusverkoston ja uutta elinvoimaa tuovien teollistamishankkeiden edistämiseksi.

Tähän viittaa myös kuntaministeri Sirpa Paateron toteamus, että kaupungit ovat valtiontalouden vetureita. Yhteistä kehittämistä tulisikin olla myös muiden kaupunkiseutujen kanssa, jotta kumppanuutta valtion kanssa voitaisiin vahvistaa.

Keskeisimpiä tehtäviä tulee olemaan elinvoiman kasvua lisäävät toimenpiteet, kuten työllisyyden vahvistaminen yhteistyössä yrittäjien kanssa.

Ensi vuoden alusta kaupungit ottavat vastuun työllistämistoimista samalla, kun niiden vastuulla olleet terveydenhoitoon liittyvät velvoitteet siirtyvät hyvinvointialueille. Entistä tärkeämmiksi nousevat kaupunkilaisten sosiaalisista ja henkisistä tarpeista huolehtiminen. Näitä ovat koulukseen, kasvatukseen, kulttuuriin, liikuntaan ja turvallisuuteen liittyvät toiminnot.

Porin vahvuuksien kuten jatsien, Suomi-Areenan ja Yyterin kaltaisten eteen tehtävällä työllä on mittavat taloudelliset ja imagolliset vaikutukset.

Yhä laajemmin maailmalla ollaan vaatimassa jatkuvan kasvun ja kulutuksen vastapainoksi yhteisöjen hyvinvointia ja onnellisuutta parantavia toimenpiteitä. Yhä useampi maa haluaa kansantalouden tuottoa kuvaavan mittarin bruttokansantuotteen rinnalle yhteisön henkistä hyvinvointia kuvaavan mittarin. Tällä voitaisiin mitata kansalaisten koulutusta ja terveyttä sekä asukkaiden luottamusta yhteiskuntaa (kaupunkiin) ja tyytyväisyyttä ympäristöön. Vahvasti niihin liittyvät ympäristön, ilmaston ja luonnonvarojen säilyttämistä tukevat toimenpiteet.

Pori voisikin olla ensimmäisten kaupunkien joukossa asukkaiden tyytyväisyyttä mittaavan indeksin luomisessa. Onhan meidät ehditty jo valita maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi.

Joskus tulee kysyneeksi, ovatko meitä johtavien päälliköiden kelpoisuus ja soveltumisvaatimukset aikansa eläneitä. Voisiko kerrankin unohtaa raamituksen, johon tehtävään valitun tulee istua ja rohkeasti kokeilla jotain uutta.

Näinhän tapahtui Ukrainassa, jossa valtion päämieheksi valittiin taiteilija ja hupiveikko. Toki hänelläkin on vakavampi ammatti taustalla.

Vähän samaan pyrittiin Porin kaupunginjohtajan hakuprosessissa, joka nosti monen kulmakarvoja. Miten tehtävään olisikaan sopinut Joonas Nordman, jonka kyvyistä saatiin kelpo näyttö Aino-Maijan tuuraajana?

Paavo Kajander

Pori

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut