"Tuohtakin" kotivaraksi – Olemme ilmastopolitiikan tapaan kärjessä myös käteisen hävittämisessä

18.9. 3:00

Nyt päivitellään, miksi suuri osa Eurooppaa ripustautui venäläiseen energiaan ja miksi niin raivoisasti vuosikymmenten ajan vastustettiin ydinvoimaa. Toivottavasti pikapuoliin ei itketä sitä, että luovuttiin käteisestä rahasta.

Olemme ilmastopolitiikan tapaan kärjessä myös käteisen hävittämisessä. Vain 13 prosenttia käyttää pääasiassa rahaa, ja 73 prosentille kortti on tärkein maksuväline. Sitten on 13 prosenttia sekä että -ihmisiä.

Ruokaostoista 2020–21 tehtiin 6–8 prosenttia käteisellä.

Muitakin kolhuja käteinen on kokenut. Nokia-areenalla ei raha käy, ja esimerkiksi Clas Ohlsonin 40 myymälästä kuusi kieltäytyy käteisestä.

Nyt päivitellään, miksi suuri osa Eurooppaa ripustautui venäläiseen energiaan ja miksi niin raivoisasti vuosikymmenten ajan vastustettiin ydinvoimaa. Toivottavasti pikapuoliin ei itketä sitä, että luovuttiin käteisestä rahasta, kirjoittaja toteaa.

MUTTA BELGIA taitaa porhaltaa koko Suomen ohi. Heinäkuussa tuli voimaan laki, jonka mukaan kaikkien myyntiä harrastavien on tarjottava jokin sähköisen maksamisen vaihtoehto. Jos käteinen on ainoa, laskua ei tarvitse maksaa.

Toisaalta Euroopan keskuspankin mukaan (2020) käteinen oli edelleen 73-prosenttisesti euroalueen maksutapana. Jopa Saksassa enemmistö käyttää käteistä. Sakulla on lompakossaan keskimäärin 100 euroa, suomalaisella 50.

Olisikohan tuo se määrä, joka estää koiraa lorauttamasta kintuille? Isäni mielestä sen verran piti olla "päällä", etteivät hurtat tunge jaloille. Mutta miten ne sen tiesivät?

Pääministeri Jyrki Katainen elvisteli 2010-luvulla, ettei hän tarvinnut lanttiakaan käteistä.

PANKKIAUTOMAATTIEMME määrä on alhaisin Euroopassa. Niillä korvattiin pankkien rajua konttorikatoa.

Vuodenvaihteessa Suomen Pankki (SP) olikin huolissaan: 118 kunnassa oli vain yksi pankkiautomaatti, 19:ssä ei yhtään. Sen mielestä käteisen nosto- ja talletusoikeudelle on määrättävä riittävä ja kohtuullinen taso.

S-ryhmä on kehitellyt yhden ratkaisun, pankkiauton. Sellainen kiertelee kauppa-auton tapaan ainakin Pohjois-Karjalassa. Valtalehti Karjalainen kysyi pääkirjoituksessaan (7.8.), että onko lopulta hyvä, että S-ryhmä operoi tälläkin alalla.

DIGIMAAILMA on altis vioille. Kun verkkopankki ei toimi tai kaupan pääte ei saa yhteyttä pankkiin, sitä kutsutaan "häiriöksi".

Euroopan sotatila on herättänyt meidät digirahan haavoitettavuuteen. Muun kotivaran lisäksi pitäisi kotona olla käteistä. SP:n osastopäällikkö Päivi Heikkinen vertasi sitä ruokavarmuuteen, mutta ei kehottanut kaikkia tilejä tyhjentämään, sillä rahat ovat pankissa turvassa.

Jos on varaa, muutama satanen tyynyn alla antaisi turvaa.

SP HALUAA, että käteinen on hyväksyttävä maksutapa merkittävissä palveluissa. Niitä ovat elintarvikkeet, lääkkeet ja polttoaineet. Pankin mielestä käteisellä maksaminen tulisi taata peräti lailla.

Ministeri Annika Saarikko sanoi eduskunnassa toukokuussa, että "käteinen on turvallisin, arkisin ja tutuin tapa" hoitaa maksaminen.

Niinpä onkin. Ei tarvita mobiililaitteita, maksukorttia, verkkoyhteyttä eikä edes pankkitiliä. Arvo siirtyy välittömästi, eikä siitä ole jälkeä vaikkapa kulutuksen profilointiin tai salaisen poliisin syynättäväksi.

Mutta eipä käteisestä jää juuri mitään myöskään hyvän poliisin nuuskittavaksi.

ENTÄ 50 erilaista kryptoa? SP:n Aleksi Grym kirjoitti (Kauppalehti 13.6.): "Virtuaalivaluuttoja ei tarvita oikeastaan mihinkään. Niillä on lähinnä viihdearvoa. Ihmiset hakevat niistä jännitystä. Niitä voidaan verrata jonkinlaiseen pelaamiseen, ja se on ainoa hyöty, jota ihmiset niistä kokevat."

Bitcoinit ynnä muut näkyvät oivallisesti sopivan petkuttamiseen.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan entinen päätoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut